Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova ar putea fi introdus lockdown: Ce se întâmplă la centrul COVID-19 - Video

© Sputnik / Anatolii KiriakCentrul COVID-19 Chisinau MoldExpo
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Abonare
Introducerea lockdown-ului în Moldova poate fi aprobată de Parlament, dar parlamentarii au posibilitatea de a pasa responsabilitatea acestui pas asupra președintelui. Și armata va veni în ajutorul poliției.

CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Procedura de introducere a lockdown-ului în Moldova poate fi declanșată de Parlamentul țării, dar este neprofitabil pentru legiuitori să ia astfel de măsuri nepopulare în rândul populației. Opinia a fost exprimară de expertul Viorel Gîrbu pentru corespondentul Sputnik Moldova.

Ампула на фоне логотипа Спутник V. - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Societate
Vaccinul Sputnik V în Moldova: O companie farmaceutică a solicitat omologarea

"Parlamentul poate lua o astfel de decizie simplu și rapid. Dar este foarte „neprofitabil” să fie introdusă o carantină strictă. Toată lumea este împotriva ei. Nu exclud că Parlamentul va decide să paseze responsabilitatea președintelui pentru rezolvarea acestei probleme", a subliniat el.

Potrivit expertului, autoritățile vor putea introduce o carantină strictă numai după ce declanșarea stării de urgență este aprobată de Parlament. Așa cum a fost în martie-aprilie 2020, autoritățile pot închide locuri aglomerate, pot restricționa dreptul de a se deplasa pe străzi, pot schimba programul transportului public.

"Deși de data aceasta va fi mai dificil, pentru că atunci oamenii se temeau, dar acum nu o iau în serios. Prin urmare, va fi necesar să se introducă măsuri mai dure decât înainte - vor trebui implicate forțele armatei", a spus el. 

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat miercuri la un post privat de televiziune că în țara noastră ar putea fi declanșat lockdown de tipul celui care a fost introdus în martie-aprilie 2020, având în vedere că a crescut simțitor numărul cazurilor noi de COVID-19.

„Suntem în pragul declanșării unui lockdown pe o scurtă perioadă de timp, ca să vedem dacă ne permitem să minimizăm cazurile. Acest lucru recomandă toți experții internaționali, inclusiv OMS, însă un lockdown eficient nu-l putem face fără ajutorul forțelor de ordine. În controlul lockdown-ului trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale”, a declarat Ciocoi.

Măsuri de carantină

Iar analistul politic Ian Lisnevschi consideră că Moldova va aplica aceleași metode de combatere a pandemiei ca și alte țări, iar introducerea unui lockdown în republică ar putea avea loc în lunile următoare.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2021
Societate
Cum a comentat Maia Sandu autorizarea vaccinului rus „Sputnik V” în Moldova

"În acest moment, este necesară introducerea unei stări de urgență, dar din cauza problemelor sociale și a stării de spirit în societate va fi destul de dificil. Iar oamenii sunt acum îngrijorați de alte probleme - economice, dar nu de virusul în sine", a spus el. 

Potrivit analistului, nimeni în lume nu înțelege cum se poate face față flagelului, iar majoritatea țărilor au urmat metoda de înăsprire a măsurilor de carantină, neavând în același timp o idee despre cum să introducă carantina, cum să facă față consecințelor.

„Este imposibil să oprești virusul, este necesar să găsești o metodă pentru a limita contactele dintre oameni”, este sigur expertul.

Lisnevchi consideră spune că este necesar să se efectueze o analiză a locurilor aglomerate și să se stabilească în care ar trebui introduse măsuri restrictive. Și el citează exemplul sălilor de sport, unde cercul vizitatorilor este foarte mic în comparație cu centrele comerciale sau piețele, ceea ce înseamnă că riscul de infectare este mult mai mic.

Măsuri de combatere a COVID-19 în Moldova

Începând cu 17 martie 2020 în Moldova a fost declarată stare de urgență în Moldova din cauza răspândirii pandemiei. Iar în perioada 15 mai - 30 septembrie a fost în vigoare stare de urgență în sănătate publică. 

La 1 octombrie a fost introdus un nou sistem de evaluare a situației epidemiologice în republică. Zonelor din țară li se atribuiau săptămânal grade de pericol „roșu”, „portocaliu”, „galben” sau „verde”.

Începând cu 30 noiembrie 2020, în țară a fost reintrodusă starea de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită de mai multe ori. Aceasta va fi în vigoare până pe 15 aprilie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0