Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns în Moldova: Declarația premierului interimar

© Pixabay / DavicheeМодель коронавируса
Модель коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Abonare
În Republica Moldova ar fi ajuns deja tulpina britanică, iar consecințele acestei situații se resimt acum, susține premierul interimar Aureliu Ciocoi. 

CHIȘINĂU 4 mart - Sputnik. Deși în Republica Moldova nu există laboratoare care să ateste prezența noii tulpini britanice, premierul interimar spune că formele grave de COVID-19 și contagiozitatea bolii demonstrează că noua tulpină a ajuns în Republica Moldova. Mai mult, Aureliu Ciocoi a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că există rezultatele preliminare ale analizelor ce au fost transmise la câteva laboratoare din Germania. 

„Au fost transmise în câteva laboratoare din Germania probe prelevate de la pacienții noștri, există răspunsul preliminar care confirmă tulpina britanică, suntem în așteptarea răspunsului oficial”, a spus Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, susține că numărul mare de infectări cu noul coronavirus ar putea să determine autoritățile din domeniu să instaureze din nou starea de urgență. Mai ales că prin țară ar bântui și noua tulpină britanică, care este mult mai contagioasă decât cea inițială. 

Китайский медработник с пробирками в лаборатории - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Expert: Poate exista deja o tulpină "moldovenească" de coronavirus

„Tulpina britanică este una foarte contagioasă și complicațiile pe care le dă sunt mult mai grave decât tulpina simplă, perioada de recuperare fiind și mult mai lungă. Datele Ministerului Sănătății sunt alarmante, crește vertiginos numărul cazurilor grave și foarte grave. Numărul celor intubați este foarte mare. (...) Suntem în pragul declanșării unui lockdown. (...) Însă un lockdown eficient nu poate fi efectuat doar cu capacitățile Poliției, trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale, lucru care poate fi făcut doar prin declararea stării de urgență, pe care o poate face doar Parlamentul. Este nevoie de consolidarea forțelor tuturor puterilor din stat”, a declarat premierul interimar.

Comitetul de experți pentru imunizare a recomandat utilizarea ”Sputnic V” în Moldova>>>

Aureliu Ciocoi susține că pe masa Guvernului sunt mai multe scenarii, iar specialiștii trebuie să facă o analiză minuțioasă a situației pentru a evita agravarea acesteia. Premierul interimar a precizat că instaurarea unei noi stări de urgență ar putea avea consecințe grave asupra economiei țării.

Medicina - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Cât de eficient este vaccinul Sputnik V împotriva tulpinii britanice de COVID

„Din punct de vedere economic, un lockdown pentru Republica Moldova este extrem de riscant, inclusiv și din punct de vedere financiar. O paralizie de câteva luni a economiei naționale nicidecum nu aduce venituri la buget, deși surprinzător pentru mine, în primele două luni veniturile bugetare în primele două luni ale anului au fost foarte bune, chiar au depășit cifrele din perioada similară a anului 2019 ” a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Șeful Cabinetului a apreciat că, la cât de repede se răspândește noul virus, nu este exclus să apară o tulpină locală a coronavirusului.

Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri>>>

„S-ar putea să avem o formă locală a acestui virus, pentru că el mutează în permanență și s-ar putea să avem surprize. Potrivit specialiștilor sunt două focare mari de extindere a virusului în Republica Moldova. Primul focar este transportul public iar al doilea este sistemul de învățământ”, a mai declarat Aureliu Ciocoi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0