BUCUREŞTI, 3 mart – Sputnik, Doina Crainic. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport prin care cere prevenirea și combaterea problemelor care pot duce la pierderea auzului. Raportul a fost prilejuit de Ziua Mondiale a Auzului, care a fost marcată pe 3 martie.
OMS avertizează că aproximativ 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau o persoană din patru, vor suferi de pierderea auzului în diferite grade până în 2050 și că, dacă nu vor fi luate măsuri de prevenţie, cel puțin 700 de milioane dintre acești oameni vor avea nevoie de îngrijire pentru această afecţiune și de alte servicii de reabilitare. În 2018, un raport despre aceeași problemă a prezis că „doar” o persoană din zece va fi afectată.
„În majoritatea țărilor, îngrijirile în ceea ce priveşte sănătatea urechii şi auzului nu sunt încă integrate în sistemul național de sănătate, iar persoanele cu boli ale urechii sau cu deficiențe de auz au dificultăți privind accesul la îngrijire”, precizează OMS, citat de Sputnik France.
Printre principalele cauze ale problemelor de auz, raportul menționează lipsa vaccinării pentru prevenirea rubeolei și meningitei, îngrijirea insuficientă a mamei și a nou-născuților, precum și problemele legate de detectarea și gestionarea precoce a otitei medii la copii. În cazul adulților, zgomotul și neglijarea unei bune igiene a urechii pot cauza apariţiei acestor probleme.
Raportul avertizează asupra necesității urgente de a extinde acțiunile pentru prevenirea și combaterea pierderii auzului, prin investirea în îngrijirea urechii și a auzului și facilitarea accesului la îngrijire în acest sens. De exemplu, pentru un dolar investit, guvernele s-ar putea aștepta la un câștig de aproape 16 dolari prin evitarea cheltuielilor mult mai mari atunci când este prea târziu.
„Acest nou raport dezvăluie amploarea problemei, dar propune și soluții sub formă de intervenții științifice şi invităm toate țările să le integreze în sistemele lor de sănătate pentru a avansa în ceea ce priveşte protejarea universală a sănătății”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova