Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mister: Au ajuns sau nu noile tulpini ale virusului în Moldova? Ce spune MSMPS

CC BY 2.0 / NIAID / Novel Coronavirus SARS-CoV-2Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives)
Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives) - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Abonare
Noile tulpini ale coronavirusului ar fi ajuns și în Republica Moldova. Cel puțin asta declară prim-ministrul interimar.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Până la ora actuală nu există o confirmare de laborator precum că în Republica Moldova ar fi ajuns noile tulpini ale coronavirusului. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de consultantul în comunicare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat.

Potrivit acesteia, deocamdată există doar presupuneri „reieșind din specificul și agresivitatea virusului”. Totodată, și președintele Republicii Moldova presupune că aceste noi tulpini ar fi ajuns în Republica Moldova, iar presupunerile vin după ce mai mulți medici au informat că vechile protocoale ale tratamentului pentru bolnavii de COVID-19 au devenit ineficiente. 

Модель коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2021
Societate
Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns în Moldova: Declarația premierului interimar

Primul dintre oficiali care a informat despre prezența noilor tulpini, în special tulpina britanică a coronavirusului, a fost premierul interiamar, Aureliu Ciocoi. Acesta a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că deși în Republica Moldova nu există laboratoare care să ateste prezența noii tulpini britanice, formele grave de COVID-19 și contagiozitatea bolii demonstrează că noua tulpină a ajuns în Republica Moldova. Mai mult, Aureliu Ciocoi a declarat că există rezultatele preliminare ale analizelor ce au fost transmise la câteva laboratoare din Germania. 

„Au fost transmise în câteva laboratoare din Germania probe prelevate de la pacienții noștri, există răspunsul preliminar care confirmă tulpina britanică, suntem în așteptarea răspunsului oficial”, a spus Aureliu Ciocoi.

În cotext, Ciocoi a menționat că „suntem în pragul declanșării unui lockdown pe o scurtă perioadă de timp”. Potrivit lui, un astfel de scenariu se va face „pentru a vedea dacă ne permitem să minimizăm cazurile de infectare”.

Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient>>>

Oficialul a remarcat că un lockdown eficient îl putem face doar cu ajutorul forțelor de ordine. În controlul lockdown-ului trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale, iar acest lucru poate fi implementat doar prin decizia reprezentanților tuturor ramurilor puterii în stat. Ciocoi recunoaște însă că introducerea lockdown-ului în țara noastră ar putea paraliza economia și așa grav afectată de pandemie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0