Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Astăzi este marcată Ziua Memoriei: Igor Dodon a depus flori la podul de pe Nistru

© Photo : Miroslav Rotari Igor Dodon a depus flori de Ziua Memoriei pe podul de pe Nistru
 Igor Dodon a depus flori de Ziua Memoriei pe podul de pe Nistru - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Abonare
Igor Dodon, alături de deputații PSRM, a mers să depună flori pe podul de pe Nistru pentru a comemora eroii căzuți în conflictul armat din 1992. 

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Președintele PSRM a mers la Vadul lui Vodă pentru a comemora eroii căzuți în războiul pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Igor Dodon a fost însoțit de deputații PSRM. Aceștia au depus flori pe podul de pe Nistru. Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că războiul din 1992 a devenit cea mai sumbră și mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova.

© Photo : Facebook / Igor DodonIgor Dodon a depus flori de Ziua Memoriei pe podul de pe Nistru
Astăzi este marcată Ziua Memoriei: Igor Dodon a depus flori la podul de pe Nistru - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Igor Dodon a depus flori de Ziua Memoriei pe podul de pe Nistru

„Sunt sigur că toți locuitorii țării noastre, indiferent de preferințele politice, trebuie să tragă învățăminte din acele evenimente tragice și să depună eforturi pentru a depăși consecințele lor, pentru a păstra o țară pașnică, stabilă și prosperă pentru urmașii noștri. De asemenea, suntem recunoscători forțelor de menținere a păcii, care asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Scene de luptă, trupe speciale, teatru de război - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Societate
Ziua Memoriei - Cum va fi desfășurată în pandemie
Amintim că în data de 2 martie este marcată Ziua Memoriei. Tradițional, în această zi, au loc slujbe de pomenire a celor căzuți în timpul conflictului armat de pe Nistru, depuneri de flori la monumentele și cimitirele eroilor.

Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992 și a durat până pe iulie 1992. La război au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate, sute de voluntari și civili. Și-au pierdut viața aproape patru sute de cetățeni, iar aproape 1 200 au fost răniți. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0