Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fără aprobarea UE? Cehia vrea să înceapă utilizarea ”Sputnik V”

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaВакцина против COVID-19 "Спутник V" ("Гам-КОВИД-Вак").
Вакцина против COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак). - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Abonare
Aprobarea locală a vaccinului rusesc Sputnik V ar fi suficientă pentru ca Republica Cehă să înceapă să-l utilizeze, a declarat premierul Andrej Babis, sugerând că țara sa nu va aștepta undă verde de la autoritățile de reglementare din domeniul sănătății din UE.

BUCUREŞTI, 1 mart – Sputnik. Vorbind la CNN Prima News, Andrej Babis a confirmat că Praga nu va aștepta ca Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) să aprobe Sputnik V și că o aprobare din partea Institutului de Stat pentru Controlul Medicamentelor (SUKL) din țară ar fi suficientă pentru a începe utilizarea vaccinului.

„Nu putem aștepta (aprobarea) EMA, când Rusia nu a aplicat (pentru aprobare). SUKL trebuie să examineze documentația și, dacă o aprobă, Ministerul Sănătății trebuie să emită o scutire ... și apoi, oricine doreşte poate fi vaccinat (cu vaccinul rusesc)”, a afirmat Babis, citat de RT. 

La începutul zilei, premierul a vorbit despre opțiunea de a utiliza Sputnik V fără aprobarea EMA, agenția de presă iDNES.cz raportând o declarație similară.

„Nu este vorba de geopolitică, ci de sănătatea oamenilor și de eforturile noastre de a ne proteja națiunea cât mai mult posibil”, a subliniat premierul ceh.

Comentariile vin în urma dezvăluirilor făcute de președintele Milos Zeman, care a spus că a trimis o scrisoare omologului său rus, președintele Vladimir Putin, în care a cerut o expediere a vaccinului Sputnik V. Zeman a spus că se aștepta ca Putin să aprobe cererea în scurt timp.

Republica Cehă ar putea deveni a doua ţară a UE care va utiliza Sputnik V. La începutul acestei luni, Ungaria a început să își vaccineze cetățenii cu vaccinul fabricat de Rusia, criticând necesitatea aprobării din partea blocului ca fiind o chestiune pur politică.

Вакцина против COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак). - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Rusia
Fondul rus de Investiții Directe: dușmanii Rusiei se tem de "Sputnik V"

Republica Cehă a fost puternic afectată de pandemie, înregistrând una dintre cele mai grave rate de infecție și deces din lume. Aproximativ o zecime din populația sa, de aproximativ 10,7 milioane, a fost infectată, fiind raportate peste 1,2 milioane de cazuri confirmate de coronavirus, şi peste 20.000 de decese legate de boală.

Măsurile restrictive, inclusiv închiderea majorității locurilor publice și purtarea obligatorie a două măşti în transportul public, par să nu fi reușit să încetinească răspândirea, iar oficialii țării au avertizat în mod repetat cu privire la un potențial colaps iminent al întregului sistem de sănătate.

Cum a comentat Maia Sandu autorizarea vaccinului rus „Sputnik V” în Moldova>>>

Se așteaptă ca autoritățile să restrângă libertatea de circulație, inclusiv să impună interdicții asupra călătoriilor neesențiale în alte țări. Ministrul de Interne Jan Hamacek a declarat că interdicția de călătorie va fi aplicată de militari și poliție.

Se asemenea, creșele și școlile pentru copiii cu dizabilități s-au închis, iar oamenilor li se va interzice să își părăsească municipalitățile în alte scopuri decât cele esențiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0