COMRAT, 27 feb - Sputnik, Maxim Topal. În Moldova se desfășoară acțiuni de protest organizate de către angajații stațiilor de cale ferată și DEPO-urilor. Deși mai avem puțin și intrăm în primăvară, mulți dintre ei nu și-au primit salariile din toamna anului trecut.
Corespondentul Sputnik a discutat cu angajații întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (FM) pentru a afla cum reușesc să supraviețuiască fără a primi salariu.
Alexandr Beloșkurik are trei copii. O familie numeroasă trebuie hrănită zilnic, nu la fiecare șase luni, spune bărbatul.
„Eu sunt sunat și mi se cere să plătesc pentru gaz și electricitate. Dar cu ce aș putea să plătesc, spune-mi, te rog? Mergem într-una și împrumutăm bani. Și apoi ce să facem? Datoriile tot trebuie rambursate. Nu știu cum să trăim așa în continuare ", spune muncitorul.
Ajunși în pragul disperării, oamenii cer „cel puțin un salariu pentru a-și acoperi datoriile”.
Cel mai greu le este celor care lucrează la calea ferată cu toată familia. În februarie, au fost debranșate de la rețeaua de gaze 25 de familii pentru neplata facturilor, în ciuda înghețului, spune Nina Kapsamun, șefa nodului feroviar Basarabeasca.
"Cum să trăiască acești oameni? Înțelegeți? Este înfricoșător. Suntem deja la limită", spune Nina Kapsamun.
Din cauza problemelor financiare, angajații Căii Ferate a Moldovei se află într-o perioadă de staționare neproductivă de la 1 ianuarie. Administrația întreprinderii de stat a dispus retragerea lucrătorilor din inactivitate tehnică începând cu 1 martie. Dar vor ieși oare ei la munca pentru care nu sunt plătiți? Este încă o mare întrebare.
Restanțele salariale ale Căilor Ferate se ridică în prezent la 69 de milioane de lei. Dintre acestea, datoriile către muncitorii din Basarabeasca se ridică la aproximativ 15 milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova