SUA au atacat Siria – la ordinul lui Biden

© AP Photo / Ford Williams/U.S. NavyAtac militar al SUA în Siria
Atac militar al SUA în Siria - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Abonare
Atacurile aeriene au distrus „multiplele facilități” și au fost aprobate de președintele american Joe Biden

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Aviația Statelor Unite a atacat și distrus „multiplele facilități miliției susținute de Iran” situate în Siria, informează Pentagonul, transmite Russia Today.

Atacurile SUA au fost aprobate de președintele american Joe Biden și considerate ca represalii pentru atacurile cu rachete asupra bazelor SUA din Irak.

„La direcția președintelui Biden, forțele militare americane au organizat în această seară atacuri aeriene împotriva infrastructurii utilizate de grupurile militante susținute de iranieni în estul Siriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un comunicat. Atacul a avut loc joi în jurul orei 18.00, ora estică.

Kirby a arătat că bombardarea teritoriului sirian a reprezentat și represalii la „atacurile recente împotriva personalului american și al coaliției din Irak”. El a susținut în continuare că raidurile ”au avut drept scop dezactivarea tensiunilor din Orientul Mijlociu. În același timp, am acționat într-un mod care urmărește să dezescaladeze situația generală atât în ​​Siria de Est, cât și în Irak”.

Kirby a susținut că atacurile au cauzat daune grave infrastructurii „unui număr de grupuri militante susținute de iranieni, inclusiv Kait’ib Hezbollah și Kait’ib Sayyid al Shuhad”, menționând că „mai multe facilități” au fost distruse.

Rapoartele neconfirmate din Siria vorbeau despre explozii lângă Al-Bukamal, un oraș din provincia Deir-ez-Zor, lângă granița cu Irakul.

***

Atacurile aeriene americane vin după o serie de atacuri cu rachete asupra Zonei Verzi din Bagdad, Baza Aeriană Balad și Aeroportul Internațional Erbil din Irak în ultimele două săptămâni. De menționat că nici un grup nu și-a asumat responsabilitatea și Pentagonul nu a dat vina pe nimeni, oficial.

Daesh  terrorists pass by a convoy in Tel Abyad, northeast Syria (File) - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
ONU: organizaţiile teroriste ar putea iniţia „atacuri pre-planificate”

Nu este prima dată când SUA acuză Iranul de atacurile asupra trupelor și contractorilor americani din Irakul vecin. După ce un contractor a murit, administrația Trump a vizat miliția Kataib Hezbollah și alte unități de mobilizare populară șiită, acțiuni care au culminat cu asasinarea cu drone a generalului Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds a Corpului Garda Revoluționară Islamică (IRGC) din Iran , în ianuarie 2020.

La vremea respectivă, Biden însuși a condus ”corul” democraților care au denunțat acea mișcare a președintelui Donald Trump, spunând că „a aruncat un băț de dinamită într-o cutie de tabla”. Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că atacul la Soleimani riscă „să provoace o escaladare periculoasă a violenței” și că a fost întreprinsă fără autorizația Congresului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0