ONU: organizaţiile teroriste ar putea iniţia „atacuri pre-planificate”

© AP Photo / Militant websiteDaesh terrorists pass by a convoy in Tel Abyad, northeast Syria (File)
Daesh  terrorists pass by a convoy in Tel Abyad, northeast Syria (File) - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Abonare
În noiembrie 2020, ministrul irakian de Externe, Fuad Hussein, a declarat că organizaţia teroristă Daesh a intensificat activitățile în Irak în ultimele luni, afectând situația de securitate din țară.

BUCUREŞTI, 8 feb – Sputnik. Extremiștii din organizaţiile teroriste Al-Qaeda și Daesh ar putea organiza „o serie de atacuri pre-planificate” după ce restricțiile legate de pandemia de coronavirus vor fi ridicate, potrivit unui raport al ONU, citat de Sputnik News.

Vladimir Putin and Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2020
Politică
Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

Documentul sugerează că Daesh va încerca „să pună capăt marginalizării sale din presă” cu un nou val de violențe, în timp ce gruparea teroristă solicită susținătorilor ei să petreacă mai puțin timp pe rețelele de socializare.

„ISIS [Daesh] s-a bucurat de un public captiv, atât de mulți oameni confruntându-se cu restricții [împotriva COVID-19] asupra circulaţiei și atunci petrec mai mult timp online. Amenințările se poate să se fi accentuat în această perioadă, rămânând nedetectate, dar s-ar putea manifesta la timpul potrivit”, se atrage atenţia în raport.

Referindu-se la Africa Subsahariană, raportul arată că pandemia de coronavirus „a slăbit puterea guvernelor din zonele de conflict mai mult decât să fi inhibat grupările teroriste, iar impactul acesteia pe termen lung asupra economiilor, resurselor guvernamentale și alocărilor pentru cooperarea internațională riscă să intensifice amenințările [teroriste]”.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2020
Salvini, mesaj dur: Difuzarea zilnică a bilanțurilor COVID este ”terorism cotidian”
Subliniind rezistenţa continuă a grupărilor militante islamiste, documentul subliniază totuși o serie de eșecuri importante care le-au perturbat capacitatea de luptă. Raportul a reamintit că Al-Qaeda a pierdut mai mulţi lideri-cheie, în timp ce Daesh încearcă să-și reînvie influența în Irak sau Siria, ceea ce este puțin probabil să se întâmple în viitorul imediat.

În iulie 2020, Daily Mail l-a citat pe profesorul asistent Michael Krona de la Universitatea Malmo din Suedia, care a spus că rețelele de socializare s-au transformat într-un „teren prielnic de vânătoare” pentru Daesh, care atrage adepți ai grupării teroriste în contextul pandemiei de COVID-19.

Comentariul a venit după ce președintele american de atunci, Donald Trump, a anunțat moartea liderului Daesh Abu Bakr al-Baghdadi în octombrie 2019. Anterior, Trump a susţinut, la începutul acelui an, că „ISIS a fost învins 100%”.

Cu toate acestea, un raport al Pentagonului de la acea vreme a dezvăluit că cel puțin 18.000 de militanți Daesh au rămas în libertate și organizează atacuri teroriste în zone din Siria și Irak.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0