Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Toma
Natalia Toma - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Abonare
Cum îi afectează pe copii experiențele de abuz și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Răspuns la aceste întrebări am aflat de la psihologul Natalia Toma.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUNI", psihologul Natalia Toma a menționat că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Copiii, victime ale abuzului sexual online: Cazuri înregistrate în Moldova

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

De menționat este că fenomenul de abuz față de copii în mediul online a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Spre exemplu, în anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0