Recent, Președintele Republicii Moldova a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.
Judecătoarea Marina Rusu activează în cadrul judecătoriei Cahul. Ea spune că procesele care trebuie să aibă loc în justiție nu trebuie să depindă de durata mandatelor Parlamentului, Guvernului sau a președintelui țării, iar imixtiunea politicului în sistem, fără a fi consultate opiniile judecătorilor, distorsionează conceptul de reformare a justiției.
„Când vorbim despre reforma sistemului de justiție, este important să fie ascultate, analizate și opiniile oamenilor care lucrează în sistem. În calitate de judecător, sunt îngrijorată de modul cum se încearcă să fie reformată justiția, fără a asculta și implica judecătorii în procesele care au loc”, precizează Marina Rusu.
Ea mai spune că organizația pe care o reprezintă optează pentru un sistem de evaluare internă a judecătorilor, inclusiv evaluarea integrității lor.
„Sunt de părere că mai fezabil ar fi un sistem de evaluare internă a judecătorilor pentru Moldova. Totodată, trebuie de studiat și experiența unor state care au implementat recent și evaluări externe pentru corpul de magistrați. Trebuie de creat niște mecanisme interne pentru a monitoriza procesele din justiție, iar dacă un judecător a pronunțat o hotărâre vădit ilegală, care a scandalizat societatea, ar trebui să ne gândim la niște mecanisme de prevenire, pentru a evita situații de acest gen. Responsabilitatea pentru calitatea actului de justiție o poartă CSM și toate colegiile subordonate lui”, a declarat magistratul.
Judecătoarea Marina Rusu mai spune că asociația pe care o reprezintă optează pentru schimbarea componenței CSM și resetarea tuturor colegiilor subordonate CSM-lui.
„Mandatul CSM-lui va expira în toamna acestui an. Fără un CSM reformat, fără schimbări în cadrul colegiilor de evaluare a performanţelor judecătorilor, colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, colegiul disciplinar și inspecţia judiciară, schimbările în justiție vor stagna. Asociația noastră ar susține și conceptul de comasare a unor colegii din subordinea CSM pentru a crea o structură care s-ar ocupa de evaluarea integrității judecătorilor, iar toate aceste aspecte am putea să le examinăm pe 26 martie, când va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor”, a punctat Marina Rusu.
Recent, Președintele Republicii Moldova, a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, iar una dintre obiecțiile șefului statului vizează implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova