Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Râcă între Sandu și Nagacevschi pe reforma Justiției

© Inquam Photos / Octav GaneaJustiție, ciocan
Justiție, ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Reforma justiției a devenit motiv de dispută între Ministerul Justiției și președintele țării. Nagacevschi s-a arătat nemulțumit că Sandu a întors la Parlament legea care prevede schimbări în sectorul justiției, cerând ca această să fie completată.

CHIȘINĂU 17 feb - Sputnik. Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că a întors la Parlament Legea pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, cerând ca acestea să fie reexaminate și completate.

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Politică
Nagacevschi: Decizia CC - precedent periculos pentru democrație

Șeful statului a propus ca reforma să fie făcută altfel - să fie constituită o comisie formată din experți străini care să se ocupe de evaluarea judecătorilor. 

Mai mult, ea susține că trebuie să fie demarată o „reformă viabilă” în sistemul organelor anticorupție.

În plus, Sandu cere să fie verificate „efectiv” declarațiile de avere și interese ale judecătorilor și procurorilor.

Ea a cerut de asemenea să fie elaborat un proiect de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica.

Președintele a menționat că a solicitat Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie și a precizat că reformele trebuie să aducă schimbări, „nu să arate bine doar pe hârtie”. 

Toate aceste recomandări de modificare a strategiei și planului de acțiuni au fost făcute în pofida faptului că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat țării noastre să le implementeze în forma adoptată de Parlament.

În acest sens, ministrul interimar al justiției, Fadei Nagacevschi, a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook în care s-a arătat nemulțumit de acțiunea președintelui de a întoarce documentele pentru revizuire la Parlament. 

„Președintele a restituit aceste documente Parlamentului. Această acțiune iresponsabilă va afecta cu certitudine imaginea Republicii Moldova. Sunt convins că Parlamentul va da dovadă de responsabilitate, spre deosebire de Președinte. Mă bucur că avem o republică parlamentară”, a scris Nagacevschi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0