Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost anunțată cea mai mare pensie din Moldova - iată cine o ridică

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimedia пожилые люди
 пожилые люди - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Abonare
Într-o țară în care majoritatea pensionarilor cu greu reușesc să facă față cheltuielilor de zi cu zi, există oameni care încasează lunar pensii de sute de mii de lei.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Peste 200 de mii de lei - atât a constituit cea mai mare pensie din Republica Moldova în anul 2020, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Cea mai mare pensie a fost încasată de un angajat al unei instituții bancare, a precizat pentru Sputnik Moldova șeful adjunct al Direcţiei Generale Pensii și Alocații din cadrul CNAS, Olga Mihaeș. 

Ceva mai modeste, dar tot exuberante, au fost pensiile altor patru moldoveni - ei au încasat în 2020 pensii de câte 100 de mii de lei. 

Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2020
Va putea oare Guvernul Moldovei să achite pensiile și salariile în 2021 – expert

Există și pensionari care încasează lunar zeci de mii de lei din pensii, a declarat pentru Sputnik Olga Mihaeș. Iată cine sunt, de cele mai multe ori, beneficiarii.

"Totul depinde de salariul pe care l-a avut persoana, de contribuțiile pe care le-a plătit. Cele mai mari pensii le încasează foștii procurori sau judecători. De exemplu, în prezent judecătorii au 80 de procente din salariul de funcție la momentul stabilirii pensiei. Dacă are 20 de mii de lei salariu, atunci pensia va fi de 16 mii. Dacă să ne referim la domeniul privat, cele mai mari pensii le primesc persoanele ce au activat în instituțiile bancare sau domeniul IT", a precizat șefului adjunct al Direcţiei Generale Pensii și Alocații a CNAS.

La polul opus se află foarte mulți pensionari din Republica Moldova care se află la limita existenței.

Precizăm că la sfârșitul anului 2020, Parlamentul a votat pentru reducerea vârstei de pensionare. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare a femeilor va fi 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0