Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova, lecție de demnitate și suveranitate dată Bruxelles!

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание Министерства иностранных дел РФ и Большой Кремлевский дворец.
Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец. - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Abonare
După decizia Uniunii Europene, Rusia reacționează ferm, dând o adevărată lecție de demnitate, diplomație și suveranitate tuturor celor care au de-a face cu ”democrația” occidentală

Ministerul rus de Externe a reacționat, printr-un comunicat de presă, la declarația de luni a șefului diplomației UE, argumentând că decizia de a impune noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza situației cu Navalnîi este „dezamăgitoare”.

Sancțiunile au fost numite „ilegale” de către Ministerul de Externe.

„Considerăm categoric inacceptabile cererile ilegale și absurde care sună constant pentru „eliberarea” unui cetățean al Federației Ruse care a fost condamnat pentru infracțiuni economice de către o instanță rusă de pe teritoriul țării noastre în conformitate cu legislația rusă”, a declarat MAE rus.

De asemenea, se remarcă faptul că, în practica internațională, astfel de cereri sunt numite „interferență în treburile interne ale unui stat suveran”.

„Cu toate acestea, Uniunea Europeană, în mod evident, nu dorește să urmeze etica relațiilor interstatale, ci, exploatând mitul propriei sale infailibilități în domeniul drepturilor omului, care este infirmat zilnic de imagini ale brutalității poliției pe străzile multor orașe europene, atacul continuu asupra libertății mass-media și sfera utilizării limbii ruse, promovează conceptul lor de `ordine mondială bazată pe reguli`”.

În comunicat se mai precizează că „înrădăcinarea unor astfel de instrumente nelegitime în arsenalul de politică externă al UE - ultimatumuri, presiuni și sancțiuni - nu este decât regretabil. În timp ce revendică rolul unui pol independent în avanscena globală, UE pare să fi uitat complet că acest lucru poate fi realizat numai pe baza atitudinii respectuoase față de parteneri, a principiului neintervenției în afacerile interne și a respectării stricte a dreptului internațional”.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Rusia
Maria Zaharova denunță efectele și manevrele loviturii de stat care a zguduit regiunea

Declarația a urmat unui anunț anterior al șefului UE pentru Securitate și Politică Externă, Josep Borrell, potrivit căruia blocul a fost de acord să extindă sancțiunile împotriva Moscovei din cauza situației cu Alexei Navalnîi.

"Ca răspuns la evenimentele din jurul situației domnului Navalnîi, am ajuns la un acord politic pentru a impune măsuri restrictive împotriva celor responsabili de arestarea și condamnarea și persecuția sa", a spus Borrell în timpul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu miniștrii de externe ai UE.
La începutul lunii februarie, un tribunal din Moscova a anulat sentința suspendată în privința lui Navalnîi în dosarul de fraudă Yves Rocher din 2014 pentru încălcări ale probațiilor multiple și a înlocuit-o cu încă 3,5 ani de închisoare. Având în vedere timpul petrecut în arest la domiciliu, Navalnîi va trebui să petreacă aproximativ 2,5 ani după gratii.

La jumătatea lunii ianuarie, Navalnîi s-a întors în Rusia după ce a primit tratament în Germania în urma unei presupuse otrăviri în Siberia. Berlinul susține că medicii germani au găsit dovezi în corpul lui Navalny de otrăvire cu un agent nervos din grupul Novichok. Între timp, OIAC a declarat că activistul politic rus a fost otrăvit cu o toxină care seamănă cu Novichok, dar nu se află pe lista sa de substanțe interzise. Medicii ruși au spus că nu s-au găsit astfel de substanțe în timp ce Navalnîi era tratat în Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0