Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Maria Zaharova denunță efectele și manevrele loviturii de stat care a zguduit regiunea

© Sputnik / Владимир Астапкович / Trecere la banca de fotografiiБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, face o declarație fulminantă despre lovitura de stat de la Kiev și implicarea Occidentului.

BUCUREȘTI, 23 feb – Sputnik. Devenită una dintre figurile de referință ale diplomației mondiale, Maria Zaharova face din nou o declarație excepțională cu prilejul împlinirii a șapte ani de la lovitura din stat de la Kiev.

Josep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Rusia
MAE rus a remarcat contrastul dintre vorbele lui Borrell la Moscova și la Bruxelles

Maria Zaharova arată ferm că atunci a avut loc o lovitură de stat sângeroasă, cu consecințe tragice pentru Ucraina însăși, dar și pentru stabilitatea regională și internațională.

Zaharova punctează: ”Este remarcabil faptul că tulburările în masă naționaliste au fost sub sloganurile valorilor europene, ale libertății și democrației”.

”În multe feluri, acestea au fost declanșate și susținute de statele occidentale, în primul rând SUA, intervenindu-se în afacerile interne ale țării”, acuză Maria Zaharova.

În context, Zaharova subliniază și un alt aspect: Franța, Germania și Polonia, ca intermediari între putere și opoziție, i-au convins pe oamenii președintelui legitim ales ”să nu folosească forța împotriva protestatarilor non-pașnici, au devenit garanți ai acordurilor încheiate între ei, dar nu au făcut nimic pentru a le îndeplini atunci când opoziția de atunci le-a refuzat în mod ostentativ”.

”Trebuie amintit că aceste acorduri includeau formarea unui guvern de unitate națională, reformă constituțională și alegeri democratice”, declară Zaharova, punctând din nou: ”Din păcate, o soluție pașnică pentru criza politică internă s-a dovedit a fi inutilă” nefiind dorită ”nici de opoziția naționalistă, nici de patronii săi occidentali”.

Adevărul despre evenimentele din timpul ”Maidanului” încă se ascunde, spune Zaharova, ”ancheta lor nu se desfășoară, iar faptele sunt distorsionate intenționat”.

Demonstrativ în aceste sens este că legea adoptată după ce Maidanul a preluat puterea interzice urmărirea participanților la evenimentele sângeroase, ”în ciuda criticilor aduse Misiunii ONU de Observare a Drepturilor Omului”.

”În schimb, autoritățile ucrainene nu vor să treacă legea privind amnistierea rezidenților din Donbass care nu au vrut să accepte regimul și arbitrajul naționalist de la Kiev”, subliniază Zaharova.

Cu cât trece mai mult timp după lovitură de stat, cu atât consecințele devin mai evidente, spune Zaharova, arătând că aceasta a condus la ieșirea Crimeii din Ucraina, iar conflictul din Donbass este încă în desfășurare.

”Tragediile din Odesa și Mariupol au început agitația neo-nazismului, ucrainizării violente și ofensivei generale asupra libertății și drepturilor omului”, acuză diplomatul rus. ”Conducerea ţării foloseşte din ce în ce mai mult metode totalitare, fără proces şi investigaţie pentru a-şi pedepsi proprii cetăţeni pentru disidenţă”.

În plus, ”așteptările prosperității socio-economice nu au fost îndeplinite, punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE este în așteptare, relațiile economice istorice și legăturile umanitare cu Rusia și alte țări ale CSI sunt rupte”.

”A avut loc dezindustrializarea, corupția crește, continuă sărăcirea, împărțirea socială și scăderea populației”, spune Zaharova, arătând că, în șapte ani, Ucraina ”din statul prosper a devenit una dintre cele mai sărace țări europene”.

Dar, mai ales, Ucraina ”își pierde din ce în ce mai mult independența, independența politică și economică – și totodată are loc militarizarea ei, care are un impact distructiv asupra situației politico-militare din Europa”.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Rusia
Zaharova: Sperăm că Chișinăul se va abține de la politizarea activității ambasadei FR

”Oboseala se acumulează în rândul populației din Ucraina, dezamăgirea și apatia cresc”, subliniază Zaharova, arătând că, ”în speranța schimbărilor în bine, acum aproape doi ani, alegătorii au votat noul guvern la prezidențiale și parlamentare. Totuși, timpul a arătat că actuala conducere și-a continuat predecesorii, nu a reușit să îndeplinească promisiunile electorale pentru rezolvarea crizei socio-economice, să pună capăt războiului din estul țării și să depășească divizarea în societate”.

De aceea, conchide Zaharova, continuarea politicii de confruntare ”care a început odată cu lovitura de stat de pe Maidanul din Kiev este influențată de exacerbarea problemelor actuale ale Ucrainei și poate duce și mai mult la agravarea situației din interiorul țării și la scară regională”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0