Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Andrian Candu a comentat decizia CC: Iată care sunt speranțele lui

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду  - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Abonare
Andrian Candu, liderul fracțiunii parlamentare „Pro Moldova”, a comentat decizia Curții Constituționale, dar fără a sugera care ar fi candidatul la funcția de premier pe care l-ar susține sau pe care nu l-ar vota.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Deputatul Andrian Candu, liderul fracțiunii parlamentare „Pro Moldova”, a reacționat pe Facebook la decizia Curții Constituționale din 23 februarie, prin care a fost declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu de desemnare repetat[ a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. 

Andrei Năstase - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Andrei Năstase este gata să devină premier: Ce guvern vrea să constituie

„Acum că Înalta Curte ne-a explicat cine are dreptul să înainteze candidatul, să sperăm că vom avansa în acest proces, care s-a dovedit a fi extrem de anevoios de această dată și se întinde deja a treia lună de (ne)instituire a unui Guvern”, a scris Candu.

„Incertitudinea omoară toate perspectivele și ar fi bine ca toți actorii implicați în nominalizare și desemnare să înțeleagă, în sfârșit, acest lucru”, a apreciat liderul „Pro Moldova”.

Mai mulți politicieni au comentat decizia Curții Constituționale. Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) a reconfirmat că formațiunea sa este dispusă să-şi asume formarea „unui guvern minoritar de profil pro-european” și „cheamă la negocieri partidele proeuropene responsabile şi consultări urgente cu președintele țării”. Candidatul DA pentru funcția de premier este Andrei Năstase. 

La rândul său, liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, i-a cerut Maiei Sandu, îndată după pronunțarea deciziei Curții Constituționale, „să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru”.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale

El a menționat că în Parlament există o majoritate gata să susțină candidatura Marianei Durleșteanu, „care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită”. Majoritatea anunțată de PSRM este formată din 54 de deputați socialiști, din Partidul „Șor” și Platforma „Pentru Moldova”. 

A reacționat și liderul Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip. El a declarat că „PDM nu va vota niciun guvern susținut de Șor și transfugi”. În opinia sa, „încă nu au fost epuizate toate șansele pentru învestirea unui guvern care să scoată țara din criză”.

Deputații din fracțiunea Partidul „ȘOR” și cei care fac parte din Platforma parlamentară „Pentru Moldova” au declarat că este necesară învestirea urgentă a unui guvern cu atribuții depline, ”care să-și asume imediat responsabilitatea pentru soluționarea problemelor stringente”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0