CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Platforma Demnitate și Adevăr (DA) este dispusă să-şi asume formarea „unui guvern minoritar de profil pro-european” și „cheamă la negocieri partidele proeuropene responsabile şi consultări urgente cu președintele țării”, a menționat liderul formațiunii, Andrei Năstase, într-o declarație live din seara de marți, 23 februarie.
El a făcut aceste precizări în contextul deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțional decretul prezidențial prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.
Reamintim, pe 11 februarie, Platforma DA a anunțat la un briefing că Andrei Năstase este candidatul său la funcția de premier.
„Platforma Demnitate și Adevăr își asumă misiunea de a găsi soluții, de a scoate țara din criza generalizată în care se află și de a organiza exemplar viitoarele alegeri parlamentare”, a declarat astăzi Andrei Năstase.
„Platforma Demnitate și Adevăr militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern de profil pro-european responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate, în conformitate cu normele legale și Constituția Republicii Moldova”, a mai spus Andrei Năstase.
La rândul lor, socialiștii (PSRM) au anunțat-o pe Maia Sandu că au găsit în Parlament voturi suficiente pentru instalarea unui nou guvern și au solicitat desemnarea Marianei Durleșteanu la funcția de premier.
Liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, i-a cerut Maiei Sandu, îndată după pronunțarea deciziei Curții Constituționale, „să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru”. „Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită”, a spus el.
Decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru este neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională după ședința de marți, 23 februarie, în cadrul căreia a fost examinată în fond sesizarea unor deputați socialiști prin care au cerut suspendarea decretului prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova