Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mobilizare totală a transportatorilor: Iată ce decizie au luat

© Sputnik / Mihai CarausCерверный автовокзал
Cерверный автовокзал - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2021
Abonare
Încă o asociație de transport se alătură Asociației Patronale a Operatorilor și Transportatorilor Auto și va sista activitatea unităților de transport pe 23 februarie.

CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Transportatorii nu renunță. Asociația Patronală a Profesioniștilor în Transporturi ”Transportatorul” susține revendicările înaintate de Asociația Patronală ”APOTA” și se va alătura protestului național al transportatorilor. Astfel, pe 23 februarie va fi suspendată activitatea tuturor unităților de transport raionale și interraionale care urmau să iasă la linie.

В Кишиневе снова снег - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2021
Societate
Reacția transportatorilor după decizia CNSP - ieșim la protest

Transportatorii anunță că această acțiune va avea efecte negative majore și va perturba grav procesele economice și sociale din țară. Din cauza sistării activității transportului nu vor putea ajunge la lucru angajații sistemului medical, în special cel auxiliar, din municipiul Chișinău. Potrivit „Transportatorul” 98 la sută din personalul auxiliar angajat în sistemul medical vin din raionul Ialoveni, Criuleni și Strășeni. Alte riscuri ca urmare a acțiunii de protest din 23 februarie ar fi oprirea activității rețelelor de comerț, închiderii stațiilor de alimentare cu petrol, angajații cărora, la fel utilizează serviciile de transport în comun.

„Posibil va fi oprită activitatea unităților de producție alimentară, fabrici de panificație, lactate, carne și mezeluri, unde sunt angajați muncitori, hamali, operatori. Există riscul suspendării activității grădinițelor și școlilor (educatoare, dădace, bucătărese)”, este precizat într-un comunicat de presă al Asociației Patronale a Profesioniștilor în Transporturi.
Aceștia menționează și activitatea Grădinii Zoologice, unde o parte din personal nu va avea posibilitatea de a ajunge la locul de muncă pentru a asigura hrana și paza animalelor.

În context, Asociația cere soluționarea unui șir de revendicări;

  • vaccinarea în termen de 7 zile a tuturor conducătorilor auto din transport public
  • asigurarea gratuită cu materiale de protecție, măști, halate, dezinfectant pentru fiecare unitate de transport
  • achitarea imediată din bugetul de stat a plăților compensatorii în valoarea salariului mediu pe economie pe lună conducătorilor auto pentru fiecare lună a pandemiei
  • repartizarea motorinei gratuite - necesare pentru activitatea transportului regulat de persoane din rezerva de stat și ajutoarele internaționale. 

Membrii asociației spun că doar după executarea completă și operativă a revendicărilor va fi posibilă realizarea deciziilor adoptate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Amintim, CNESP a suspendat până la data de 28 februarie decizia prin care impunea limitarea numărului de pasageri în transporturi. Chiar și după această decizia, transportatorii nu au renunțat la acțiunea de protest anunțată pe 23 februarie. Astfel, în ziua de marți, peste 2500 de unități de transport care asigură curse raionale și interraionale își vor sista activitatea întreaga zi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0