Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cociu: Înainte de a lichida primăriile din Moldova, trebuie cerută părerea cetățenilor

© Sputnik / Mihai CarausDrapelul Republicii Moldova
Drapelul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2021
Abonare
Grupul de lucru de pe lângă Guvernul Moldovei insistă asupra reformei de centralizare a puterii în stat, dar oamenii obișnuiți și mulți primari locali nu sunt de acord cu această poziție, considerând-o prematură și necugetată.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Guvernul continuă să pregătească reforma teritorial-administrativă.

Здание парламента - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Republica Moldova
Reforma APL: Moldova rămâne fără primării

Unul dintre scenarii se numește „Compact” și a fost prezentat în iulie 2020. Ideea principală este o reducere semnificativă a numărului de primării din țară - de la 896 la 93.

Aceasta în timp ce numărul de locuitori ce i-ar reveni unui organ executiv al administrației locale va fi în medie de aproximativ 28 de mii, iar maximul va fi de 65 de mii. Reforma, planificată de autoritățile centrale, prevede, de asemenea, reducerea numărului de raioane din țară - de la 35 la 5.

Primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, a explicat într-o emisiune la Sputnik Moldova de ce nu trebuie să ne grăbim cu această reformă dubioasă.

© Photo : Primăria or. Ștefan VodăВладислав Кочу
Cociu: Înainte de a lichida primăriile din Moldova, trebuie cerută părerea cetățenilor - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2021
Владислав Кочу
„Lucrez în acest sistem de mult timp, din 2003, am fost primar într-un sat, acum - într-un oraș. De aproximativ 18 ani discutăm despre o strategie de descentralizare a puterii. La Chișinău ar trebui să se lămurească ce fel de proces este acesta și care este modul de implementare a lui. Noi am avut o strategie națională de descentralizare, legea nr. 166, a existat un plan de acțiuni în această direcție și o decizie a Guvernului”, a spus primarul. 

Potrivit primarului, din 2012 până în 2015, în Moldova a fost realizat un studiu de monitorizare de către experți ai Consiliului Europei cu privire la relevanța și fezabilitatea efectuării reformei de descentralizare în țară. Guvernul a adoptat decizia nr. 716 privind formarea unui consiliu național pentru reformarea organelor administrației publice locale.

Выборы 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2019
Adevărul despre primarii din sate: Cum sunt aleși și cum își exercită mandatul

 „În 2021, un grup de lucru care a insistat asupra optimizării numărului de primării a organizat consultări publice cu doar 60 de administrații locale din țară, dintr-un total de 896. Reforma este consolidarea capacităților autorităților locale și nu doar o reducere a cheltuielilor bugetare”, a adăugat Cociu.

În opinia sa, autoritățile centrale ar trebui să aibă grijă să modernizeze sistemul de furnizare a serviciilor publice de stat cetățenilor, să dezvolte proiecte sociale necesare la nivel local și nu doar să reducă cheltuielile.

Arbitrul principal al acestei reforme ar trebui să fie întregul popor, la care guvernul central ar trebui să apeleze pentru sfat prin organizarea unui referendum la care să întrebe dacă să reducă ori să nu reducă numărul primăriilor din Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0