Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A murit unul dintre cei mai cunoscuți operatori de film din Moldova

© Pixabay / Byn_LiСвеча памяти
Свеча памяти - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Lumea filmului din Republica Moldova l-a pierdut unul din cei mai cunoscuți operatori și regizori. S-a stins din viață Vlad Ciurea.

CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Unul din cei mai cunoscuți regizori și operatori de cinema din Republica Moldova s-a stins din viață. Profesorul, Maestrul Emerit al Artei, laureat al Premiului Național Vlad Ciurea, a murit joi, 18 februarie, la vârsta de 80 de ani. Vestea tristă a fost anunțată pe rețelele de socializare de către cineastul Mihai Poiată.

„De azi – fără Vlad Ciurea. Operator de film care a colaborat cu cei mai valoroși regizori de la „Moldova-Film” - Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Vasile Pascaru, profesor universitar care a dădăcit și instruit câteva promoții de tineri operatori, împărtășindu-le secretele meseriei și ale bărbăției, președinte al Uniunii Cineaștilor, respectat de colegi și apreciat de toți cei care l-au cunoscut. Omul și artistul care a avut înțelepciunea să vorbească puțin și să facă mult... De azi Vlad Ciurea ne va vedea și ne va filma de sus… Adio, Vlad!", a scris Mihai Poiată.

”Орден республики” - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2020
Actorul Vlad Ciobanu, decorat post mortem cu Ordinul Republicii

Vlad Ciurea s-a născut pe 20 ianuarie 1941 la Chișinău. În anii 1961-1964, și-a făcut studiile la Facultatea de Operatori a Institutului Unional de Cinematografie din Moscova. A activat în calitate de operator la Studioul ”Kazah-film” între anii 1964-1965. În perioada 1966-1998, a fost operator de lumini, apoi asistent de imagine la Studioul „Moldova-Film”. În 1998, a fost operator de imagine la Studioul Televiziunii ”Catalan”. După închiderea studioului activează în calitate de profesor la Academia Internațională de Film, apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A colaborat și cu Televiziunea Națională. A colaborat cu mai mulți regizori cunoscuți: Emil Loteanu, Vasile Pascaru, Alexandru Conunov, Valeriu Gagiu, Gheorghe Vodă, ș.a.

A semnat imaginea mai multor filme: ” Trece lebăda pe ape”(1982), ”Prietenie bărbătească” (1983), ”La mine – ca la nimeni” (1983), ”Viața și nemurirea lui Serghei Lazo” (1985), ”Pichetul liniștii” (1985), ”Acțiune civilă” (1988), ”Codrii” (1991), ”Jana”(2004) etc.  A fost membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova, iar în 1991 a fost ales președinte al acestei Uniuni. În 1979, lui Vlad Ciurea i-a fost conferit titlul onorific ”Maestru al Artei din RSSM”. În 1981, a fost distins cu Premiul Național.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0