Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lotul umanitar din România a ajuns la Chișinău - detalii

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătăţii - RomâniaAjutor umanitar oferit de România Republicii Moldova
Ajutor umanitar oferit de România Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Abonare
13 camioane cu materiale de asistență umanitară au ajuns în Republica Moldova din România. Valoarea ajutorului se ridică la peste 48 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Un convoi format din 13 camioane cu asistență umanitară în valoare de 2,3 milioane de euro a ajuns în Republica Moldova. La această oră are loc ceremonia oficială de predare a asistenței acordate de România Republicii Moldova, cu titlu gratuit, ca răspuns la solicitarea autorităților de la Chișinău de ajutor în lupta cu pandemia. Lotul constă, în primă fază, din echipamente de protecție medicală - 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de măști FFP3, 100 de mii de combinezoane, 100 de mii de mănuși de unică folosință. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu spune că ajutorul medical este unul necesar și a ajuns la momentul potrivit. 

Clotilde Armand - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Primarul unui sector din București a făcut reclamă pentru Sputnik Moldova-România

„Acest ajutor este o dovadă clară de prietenie și solidaritate. Așteptăm cu nerăbdare să ajungă vaccinul în Republica Moldova, astfel să scăpăm de această năpastă”, a declarat Maia Sandu. 

Ea a îndemnat oamenii să fie în continuare vigilenți și să respecte regulile de protecție. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a mulțumit României pentru cea de-a doua tranșă de asistență medicală. Aceasta este livrată Republicii Moldova în baza activării mecanismului Uniunii Europene de asistență de urgență, care a fost solicitat de țara noastră acum două săptămâni. 

„Vedeți cât de rapid au reacționat. Primii au fost colegii din Republica Cehă, acum cu profundă recunoștință întâmpinăm coloana cu asistență umanitară din partea României. Sper că acest lot impunător va permite personalului medical din spitalele noastre, indiferent de cât de departe sunt de Chișinău să poată să facă față acestui flagel, care se numește COVID-19”, a declarat Ciocoi. 

Prim-ministrul interimar mai spune că autoritățile de la Chișinău sunt în dialog permanent cu partenerii externi, dar și cu producătorii în ceea ce privește asigurarea cât mai rapid posibilă a livrării vaccinurilor către Republica Moldova, astfel încât să putem începe programul național de vaccinare. 

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, prezent la ceremonia oficială de înmânare a ajutorului umanitar, a declarat că Republica Moldova reprezintă pentru România o prioritate absolută de politică externă. 

Euro - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Milioane de euro pentru Republica Moldova: Care este destinația

„Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important partener al Republicii Moldova, dar și ai cetățenilor ei în baza relațiilor speciale fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, dar și parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de externe. 

 

La ceremonia de predare a asistenței umanitare au participat și ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță,  secretarul de stat la Ministerul Sănătății din România, Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, Tatiana Zatîc.

De precizat, moldovenii care vor merge în România, începând cu 15 februarie, vor fi nevoiți să stea zece zie în carantină. Carantina este obligatorie chiar dacă persoanele vor prezenta un text negativ la COVID-19. Aceasta este ultima decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a adoptat Hotărârea nr. 9, privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România. Pe listă a fost reintrodusă Republica Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0