Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: La ce va duce lichidarea a sute de primării în Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Abonare
Se pare că oficialii nu renunță la ideea de a reduce fondurile bugetare și intenționează să „strângă centura” în continuare și să înfăptuiască o altă optimizare a numărului de instituții bugetare, la rând fiind primăriile.

CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Guvernul continuă să pregătească reforma teritorial-administrativă. 

Здание парламента - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Republica Moldova
Reforma APL: Moldova rămâne fără primării

Unul dintre scenarii se numește „Compact” și a fost prezentat în iulie 2020.

Ideea principală este o reducere semnificativă a numărului de primării din țară - de la 896 la 93.

Aceasta în timp ce numărul de locuitori ce i-ar reveni unui organ executiv al administrației locale va fi în medie de aproximativ 28 de mii, iar maximul va fi de 65 de mii. Reforma, planificată de autoritățile centrale, prevede, de asemenea, reducerea numărului de raioane din țară - de la 35 la 5.

Care poate fi rezultatul unor acțiuni atât de severe ale autorităților centrale, care au provocat deja indignarea multor aleși locali? Expertul economic Viorel Gîrbu a răspuns la această întrebare în studioul Sputnik Moldova.

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Gîrbu
Expert: La ce va duce lichidarea a sute de primării în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Viorel Gîrbu
 „De ce, la această etapă, grupul de lucru propune reducerea de 10 ori a numărului de administrații locale, este de înțeles. La Chișinău se pledează pentru o politică de centralizare a puterii. Adică, o mulțime de probleme ar trebui rezolvate de un anumit grup de oameni, în timp ce în Europa se desfășoară procesul opus”, a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, în statele europene, autoritățile locale pot apela la guvern pentru ajutor în rezolvarea problemelor acumulate, luând decizii pe cont propriu și solicitând doar sprijin financiar și logistic.

Выборы 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2019
Adevărul despre primarii din sate: Cum sunt aleși și cum își exercită mandatul

Viorel Gîrbu a sfătuit actualul guvern interimar al Moldovei să nu se grăbească să pună în aplicare asemenea inițiative revoluționare.

Expertul consideră că această problemă ar trebui examinată de viitorul cabinet de miniștri și de majoritatea parlamentară, pentru a nu comite o mulțime de greșeli, care ar fi mai apoi dificil, dacă nu chiar practic imposibil, de corectat.

„Nimic bun nu va rezulta dintr-o astfel de reformă, deoarece chiar și cu desființarea a sute de primării în toată țara, economiile bugetare vor fi nesemnificative. Unele primării din sate deja n-au suficient personal, aceste instituții au fost „secătuite de sânge” în cadrul optimizărilor anterioare”, a spus analistul economic.

Una dintre principalele consecințe ale eventualei introduceri a unei astfel de reforme poate fi întărirea în continuare a birocrației de stat la nivel local, iar soluționarea problemelor cetățenilor va fi tergiversată la maximum.

Mai mult, un locuitor de la sat va trebui să parcurgă zeci de kilometri pentru a găsi o soluție la o problemă elementară, în loc să contacteze administrația de la locul său de trai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0