Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum activează piețele din Chișinău după interdicțiile impuse de autorități

© Sputnik / Mihai CarausЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Abonare
La câteva zile după intrarea în vigoare a deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, majoritatea piețelor din Chișinău nu s-au conformat restricțiilor și activează conform regimului obișnuit, cu excepția Pieței Tiraspol și celei second-hand.

CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. La începutul acestei săptămâni, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să restricționeze activitatea piețelor comerciale. Conform hotărârii, acestea pot fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole. Restricția a intrat în vigoare începând cu 17 februarie. Trebuie de menționat însă că în majoritatea piețelor din Chișinău se vând și produse agroalimentare. Astfel, ele activează în regim obișnuit, inclusiv tarabele în care se comercializează alte tipuri de mărfuri, nu doar agricole.

Общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Societate
Șoferii microbuzelor de linie amenință cu grevă: Rămânem fără transport public?
De exemplu, Piața Centrală este deschisă de marți până duminică, de la ora 06:00 până la 18:00. Directorul interimar al pieței, Ion Pîntea, a declarat recent că, atâta timp cât întreprinderea nu a primit anumite indicații de la autoritățile locale privind sistarea activității sau trecerea la alt program, activează conform programului standard, cu respectarea strictă a normelor de protecție împotriva COVID-19.

Sunt afectate doar piețele second-hand și Piața Tiraspol, în care nu se comercializează deloc produse agroindustriale. Am încercat să aflăm de la membrii Comisiei Municipale de Sănătate Publică dacă nu cumva ar putea lua decizia de a le permite să activeze doar comercianților care vând produse agroalimentare în regim normal, iar celor care vând alt gen de produse - să activeze doar în zilele de marți, joi și sâmbătă. Responsabilii însă nu ne-au răspuns la apelurile și mesajele noastre.

Trebuie de menționat însă că în data de 18 februarie primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a vorbit într-o conferință de presă despre subiectul legat de activitatea piețelor. 

”Avem o paradigmă în acest sens, suntem în proces de discuție la nivel central și am înțeles că este deschidere din partea cabinetului prim-ministrului ca să discutăm subiectele ca să fie revizuite în termen deciziile”, a declarat Ion Ceban. 

Totodată, deputatul PAS Vladimir Bolea a cerut Comisiei Naționale Extraordinare Sănătate Publică să revizuiască decizia cu privire la restricționarea activității piețelor comerciale din țară, pe care o consideră nejustificată. 

”Nu au fost aduse argumente pertinente care ar justifica oportunitatea restricției respective. Astfel, aceasta nu poate fi justificată în condițiile în care există posibilitatea activării piețelor comerciale în regim obișnuit cu respectarea normelor sanitar-epidemiologice”, a spus Vladimir Bolea. 

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0