Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un moldovean a fost reținut pentru spălare de bani: Cum funcționa schema

© Pixabay / TheDigitalWayCarduri de credit
Carduri de credit - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Un moldovean, membru al unui grup infracțional internațional suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost reținut. Acesta, împreună cu alți complici, ar fi efectuat diverse escrocherii cu conturi bancare.

CHIȘINĂU 18 feb - Sputnik. Potrivit oamenilor legii, urmărirea penală a început în iunie 2020. Moldoveanul reținut avea rolul de a deschide mai multe conturi bancare în băncile din Republica Moldova pe numele altor persoane, apoi aceste persoane erau răsplătite cu sume mici de bani. După ce banca deschidea aceste conturi, bărbatul ar fi preluat cardurile de la persoanele pe numele cărora erau deschise și le-ar fi trimis către alți membri ai grupului. 

Bancomat și carduri bancare - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2021
Societate
Nu cădeți pradă escrocilor: Ce au pățit zeci de deținători de carduri

Ulterior, membrii grupării se ocupau de împărțirea sumelor de bani din conturi prin efectuarea transferurilor de bani, folosind dispozitivele de online banking către conturile bancare deschise în Republica Moldova.

Potrivit poliției, au fost identificați aproape 80 de moldoveni care au deschis pe numele lor, în medie, câte patru carduri bancare la mai multe bănci din Republica Moldova.

Totodată, s-a stabilit că în perioada 2018 - 2020, pe conturile acestor persoane au fost recepționate sume de aproape 6,5 milioane de euro din mai multe țări europene - bani care provin din activități infracționale cibernetice, precum și din sustrageri.

Ulterior, banii care ajungeau pe „conturile colectoare” din Republica Moldova erau ridicați în numerar în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat.

Oamenii legii din Republica Moldova, împreună cu organele de drept din alte state europene, investighează cazul în continuare pentru a stabili toate circumstanțele. Dacă cetățeanul moldovean va fi recunoscut vinovat, el riscă până la zece ani de pușcărie, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0