Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creșterea prețurilor la carburanți - Până unde vor ajunge acestea

© Sputnikgaz benzină pompă
gaz benzină pompă  - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
În Moldova, în mai puțin de o săptămână, prețurile la carburanți s-au majorat deja a doua oară. Un litru de benzină s-a scumpit cu 60 de bani, ajungând la 18,25 lei, iar un litru de motorină s-a scumpit cu aproximativ 50 de bani, ajungând la 15,55 lei.

CHIȘINĂU 18 feb - Sputnik. Ce se întâmplă pe piața de carburanți, de ce prețurile sar în sus și până unde vor urca acestea?

Cu mâinile dezlegate ...

"Nu există nicio instituție în Moldova care să reglementeze piața de carburanți și operatorii de pe piață fac tot ce vor, știind că nu vor fi sancționați în niciun fel pentru asta", a spus expertul economic Veaceslav Ioniță într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.

Здание парламента - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Republica Moldova
Reforma APL: Moldova rămâne fără primării
Potrivit lui, primul motiv al creșterii prețurilor este creșterea taxelor accizabile. "Acesta este un factor de bază care influențează creșterea prețurilor în fiecare an", a remarcat expertul.

Al doilea motiv, spune Ioniță, este creșterea prețurilor la petrol pe piața internațională.

"Acum această creștere se datorează faptului că prețurile de pe piața internațională sunt în creștere. Și, în opinia mea, dar mulți experți vorbesc despre acest lucru, acum această creștere este artificială. Adică companiile care produc petrol, pentru prima dată timp în mulți ani, au reușit cumva să se înțeleagă, să se pună de acord  și să reducă producția de petrol pentru a crește prețurile ", a spus Ioniță.

Primul concert cu public în Sala cu Orgă din Chișinău, dupâ șapte luni de restricții - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Noile restricții - cine incită lumea la proteste
Expertul constată că în anul trecut prețurile au scăzut la nivelul minim în ultimii 25 de ani, asta pentru că în 2020 s-a înregistrat cel mai mare declin al consumului de petrol din istoria omenirii.

"Acest lucru, desigur, a dus la o prăbușire a prețurilor. Acum companiile producătoare au crescut artificial prețurile. Cred că acest lucru nu va dura mult, deoarece cererea va crește în 2021, dar totuși nu va compensa declinul de anul trecut", a mai spus el.

Potrivit lui Ioniță, acum proprietarii moldoveni de autoturisme au de suferit nu din cauza faptului că prețurile de pe piața internațională au crescut, ci pentru că acestea nu sunt formate în mod corect, echitabil pe piața internă din Republica Moldova.

Economistul Roman Chircă consideră că majorarea prețurilor la combustibil a fost determinată de diminuarea vânzărilor cauzată de criză, inclusiv în industria transporturilor.

Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Natalia Gavrilița și-a scos masca în Parlament: Ce au văzut deputații

"Astfel, companiile petroliere încearcă să-și compenseze pierderile prin creșterea prețurilor. Apropo, există și o ușoară creștere a prețurilor la petrol la bursele internaționale. Dar principala cauză este creșterea profiturilor în perioadele de tranziție. Mai mult, orice criză politică și economică este un mediu foarte favorabil pentru creșterea prețurilor", a spus analistul într-un comentariu la Sputnik Moldova.

El spune că operatorii de pe piața vor să recupereze veniturile ratate pe timp de criză.

„La fel ca și în alte sectoare ale economiei, datorită faptului că traficul de mărfuri și pasageri a scăzut, companiile petroliere au suportat și ele pierderi sesizabile. Ele încearcă să profite de absența unui guvern cu împuterniciri depline care ar fi responsabil politic și moral pentru majorarea prețului", a subliniat economistul.

Până unde pot ajunge prețurile în creștere?

Chircă crede că există un anumit punct de echilibru și, dacă companiile petroliere îl vor depăși, vânzările lor ar putea să scadă.

"Aproximativ 80% dintre transportatori vor spune că nu pot să renunțe la carburanți și vor plăti orice preț pentru combustibil, dar 20% nu vor spune acest lucru și vor refuza să mai procure combustibil, vor reduce numărul curselor. Companiile petroliere vor resimți lipsa acestor 20% din vânzările lor", a adăugat interlocutorul.

Majorarea prețurilor la combustibil a început în Moldova, în urmă cu aproximativ două luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0