Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medierea litigiilor în loc de judecată – o practică tot mai populară la moldoveni

CC0 / Pixabay / Takmeomeo / Simbol romantic
Simbol romantic - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
În anul 2020 a sporit semnificativ numărul persoanelor care au apelat la mediatori pentru a-și rezolva litigiile. Despre aceasta a vorbit într-o emisiune la Sputnik Moldova mediatoarea Aurelia Irodoi.

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Este cunoscut că pandemia de COVID-19, prin restricțiile ei mai ales din perioada stării de urgență la nivel național, a îngreunat activitatea instanțelor de judecată. Dar iată că un efect al acestui fenomen a fost creșterea numărului de persoane, atât fizice, cât și juridice, care au apelat la mediatori pentru soluțiuonarea litigiilor.

Inga Mifsud Wismayer - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Avocat: Cum pot fi soluționate corect și legal litigiile familiale

Practica medierii litigiilor este o alternativă a procesului de judecată, o cale de a soluționa conflictul într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp.

O lege ce reglementează soluționarea litigiilor printr-un proces de mediere a fost adoptată în 2007 și a intrat în vigoare în 2008, iar o lege mai nouă a început să funcționeze din 2015. A fost însă o surpriză și pentru mediatori că abia în anul 2020 medierea a devenit atât de populară, a povestit mediatoarea Aurelia Irodoi, în emisiunea „Atitudini” din 17 februarie de la Sputnik Moldova, moderată de Maria Dimineț.

„Mulți au apelat la un mediator chiar la sfatul avocaților lor”, a spus Aurelia Irodoi.

© Sputnik / OsmatescoAurelia Irodoi
Medierea litigiilor în loc de judecată – o practică tot mai populară la moldoveni - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Aurelia Irodoi

„Mediatorul facilitează comunicarea între părți. Ce înseamnă? Înseamnă că părțile vin pregătite pentru un dialog constructiv pe problematica pe care o au. Părțile își exprimă viziunea față de ceea ce a fost și ceea ce este. În procesul de mediere, părțile deja se aud”, a explicat Aurelia Irodoi.

Статуя богини правосудия Фемиды - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2019
Societate
Reguli noi la depunerea cererii de chemare în judecată privitor la litigiile patrimoniale

Discuțiile între părți sunt organizate de mediator inclusiv prin legătură video live – astfel oamenii se aud și se înțeleg mai bine, își pot demosntra fotografii și alte probe, iar soluționarea litigiului, ajungerea la o înșelegere amiabilă între părți devine mai ușoară astfel, a adăugat mediatoarea.   

În anul 2020, în care agricultura a fost puternic afectată de secetă și alte intemperii, numeroase persoane juridice în special și-au rezolvat cu ajutorul mediatorului litigiile cu creditorii. În aceste cazuri, s-a ajuns la un compromis în vederea reeșalonării datoriilor sau prestării de servicii agricole în schimbul banilor împrumutați, potrivit invitatei la emisiune.

De asemenea, oamenii au recurs la procesele de mediere și pentru a-și rezolva litigiile legate de plata chiriei – multe persoane au avut venituri mai reduse din cauza pandemiei și s-au pomenit în imposibilitatea de a-și onora acest tip de angajament.

Și, totodată, la mediatori au apelat soții aflați pe cale de divorț sau care s-au pomenit în alte situații conflictuale, potrivit Aureliei Irodoi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0