Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANRE vine cu explicații și prognoze: Prețurile la carburanți ar putea să mai crească

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaBenzinărie
Benzinărie  - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu precizări în privința scumpirii carburanților. ANRE a emis un comunicat de presă.

CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. Potrivit ANRE, în noiembrie 2018, Parlamentul a operat modificări la Legea cu privire la produsele petroliere. Legislativul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere. 

gaz benzină pompă  - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Creșterea prețurilor la carburanți - Până unde vor ajunge acestea
Astfel, conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import sau comercializare a produselor petroliere”.

ANRE precizează că verifică titularii de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date. În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Totodată, ANRE analizează dinamica prețurilor atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

”Ultima analiză realizată de instituție arată dinamica ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial, care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă”, precizează ANRE. 

În Moldova, în mai puțin de o săptămână, prețurile la carburanți s-au majorat deja a doua oară. Un litru de benzină s-a scumpit cu 60 de bani, ajungând la 18,25 lei, iar un litru de motorină s-a scumpit cu aproximativ 50 de bani și costă 15,55 lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0