Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Președintele în exercițiu al OSCE vorbește despre „statut special” pentru Transnistria

© REUTERS / RUSSIAN FOREIGN MINISTRYДействующий председатель ОБСЕ, министр иностранных дел Швеции Анн Линде
Действующий председатель ОБСЕ, министр иностранных дел Швеции Анн Линде - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Abonare
Președintele în exercițiu al OSCE și ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, a susținut miercuri seară un briefing în care a vorbit despre rezultatele vizitei sale la Chișinău.

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Ann Linde a declarat că o prioritate pentru președinția OSCE este protecția ordinii europene și respectarea principiilor stabilite de organizație. 

Aureliu Ciocoi și Ann Linde - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Politică
Ce a discutat Ciocoi cu președintele în exercițiu al OSCE

„Acestea presupun și dreptul statelor la integritatea teritorială și dreptul statului de a-și determina independent politica de securitate a statului. Misiunea OSCE în Moldova rămâne a fi vitală în aducerea procesului de reglementare transnistreană la o finalitate și noi toți vom continua să contribuim la apropierea acelei soluții. Pe parcursul vizitei am fost încurajată de mesajul clar de sprijin pentru acest proces. Rămân a fi anumite provocări și este important să întreprindem pași mici ca să rămânem pe aceeași filieră”, a declarat oficialul. 

Președintele în exercițiu al OSCE a vorbit în context despre necesitatea atribuirii unui statut special teritoriului din stânga Nistrului, în cadrul procesului de reglementare. 

„Discuțiile mele s-au axat pe măsuri concrete de a construi încrederea între părți, pentru a avansa procesul de soluționare la toate etapele. Noi urmează să facilităm procesul de reglementare în conformitate cu principiile de independență, suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, în cadrul hotarelor recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria”, a spus Ann Linde.

Ea a mai declarat că OSCE continuă să sprijine reuniunile în formatul „5+2” și să încurajeze protecția drepturilor omului și libertatea circulației, pentru a îmbunătăți condițiile locale de trai pe ambele maluri ale râului Nistru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0