Pandemia ar putea să declanşeze o criză mondială a alimentelor mai ales în țările sărace

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agnes Kalibata, raportor special al ONU şi fost ministru al Agriculturii din Rwanda, a avertizat că pandemia ar putea declanșa o criză a alimentelor, mai ales în zonele sărace.

BRUXELLES, 17 feb – Sputnik, Daniela Porovăț. Hrana şi alimentele de bază devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinut, mai ales în zonele sărace ale planetei, ceea ce indică o viitoare criză a alimentelor din cauza pandemiei.

„Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, a declarat Agnes Kalibata, raportor special al ONU şi fost ministru al Agriculturii din Rwanda.

Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2021
Iată cine profită, în Moldova, de pandemia COVID-19

Conform unui raport global privind crizele alimentare, 183 de milioane de persoane au fost încadrate „în situaţie de stres” – la un pas de foamete acută şi cu riscul de a ajunge într-o situaţie de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Raportorul ONU a explicat faptul că creşterea preţului la produsele alimentare şi accesul restrâns la resurse riscă să provoace o criză alimentară care să îi expună şi mai mult foametei pe cei care trăiesc în sărăcie.

„Principalul impact (al pandemiei) a fost asupra pieţelor agroalimentare. Restricţiile şi lockdown-ul impus de autorităţi au determinat închiderea acestor pieţe, decizii care i-au afectat pe fermieri şi agricultori”, a explicat Kalibata.

Situația a fost întâlnită și în România, unde autoritățile au decis în anumite perioade închiderea piețelor agroalimentare.

Raportorul ONU a prezentat în acest sens situaţia ţărilor din Africa, în condiţiile în care majoritatea acestora se confruntă cu serioase probleme cauzate de creşterea preţurilor la alimente, concomitent cu situaţia de criză provocată de secetele din Africa de Est.

Problema alimentaţiei se manifestă însă şi pe continentul asiatic, unde se constată deja o creştere „rapidă” a preţurilor la alimente în Thailanda, a mai arătat raportorul ONU.

„Suntem într-o cursă contra-cronometru. Anul acesta ne confruntăm cu o ameninţare mai mare, deoarece economiile ţărilor s-au restrâns”, a adăugat Agnes Kalibata.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0