Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care sunt șansele de învestire a guvernului după decizia Curții Constituționale

© Sputnik / OsmatescoИон Дрон
Ион Дрон - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Abonare
Avocatul Ion Dron spune că actualul cadru constituțional le oferă actorilor politici suficient timp pentru a încerca mai multe tentative de învestire a unui Guvern, indiferent de decizia CCM.
Ce se va întâmpla cu candidatul la funcția de premier după decizia Curții Constituționale

Mai mulți experți în drept constituțional consideră că decizia Curții Constituționale de a respinge cererea de suspendare a decretului președintelui Maia Sandu nu atrage după sine și sistarea termenului de 45 de zile pentru încercările de învestitură, perioadă în care pot avea loc mai multe tentative de nominalizare a premierului.

Конституционный суд - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Politică
Cine aplaudă și cine critică decizia Curții Constituționale

Aparent, decizia CCM ar fi în favoarea Președintelui care dorește  să se apropie mai repede de momentul dizovării Parlamentului, doar că până atunci se pot întâmpla multe lucruri. De la demisia guvernului Chicu, până pe 24 martie, iar unii experți spun că de la 27 ianuarie, adică, de la prima desemnare a premierului, se pot consuma mai multe tentaive de numire a candidaților la funcția de prim-ministru. Obligatoriu, spun experții, este ca actorii politici  implicați in acest exercițiu să nu depășească termenul prevăzut de Constituție, adică termenul de 45 de zile pentru încercările de învestitură, care se absoarbe în termenul limită general de trei luni pentru formarea Guvernului.

Avocatul Ion Dron spune că actualul spațiu constituțional le oferă actorilor politici suficient timp pentru a încerca mai multe tentative de învestire a unui Guvern.

„Indiferent care va fi decizia CCM, doamna Gavrilița poate să vină repetat în Parlament, iar dacă Legislativul  respinge candidatura ei, asta nu însemnă că majoritatea parlamentară formalizată și-a consumat tentativa de a veni cu candidatul pe care îl propun astăzi. Până la 24 martie, Parlamentul poate consuma cel puțin două tentative de desemnare, dar cât de multe pot fi ele CCM nu spune, important este ca aceste exerciții de nominalizare să se înscrie în termenul de până la 24 martie”, a menționat Ion Dron.

Pe 23 februarie Curtea Constituțională va examina în fond sesizarea depusă de deputații PSRM prin care aceștea solicită anularea decretului prezidențial privind desemnarea repetată a doamnei Gavrilița pentru funcția de premier.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0