"Simple și sigure": Camioanele rusești care au cucerit jumătate de lume

© Sputnik / A. Solomonov5000-й автомобиль КАМАЗ на конвейере Камского автозавода, 1976-й год
5000-й автомобиль КАМАЗ на конвейере Камского автозавода, 1976-й год - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Abonare
Milioane de camioane ieșite de pe conveier, aprecierea șoferilor de cursă lungă și șoferilor militari, numeroase victorii în automobilismul internațional – în urmă cu exact 45 de ani, pe 16 februarie 1976, primul KamAZ a ieșit prin porțile uzinei de automobile Kama.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik, Nicolai Protopopov. Din 1976, când primul KamAZ a ieșit pe porțile uzinei de automobile Kama, este imposibil să ne imaginăm drumurile rusești fără acestea. Despre primele modele emblematice ale gigantului auto – în materialul Sputnik.

În anii 1960, industria sovietică în creștere rapidă a simțit o lipsă acută de autocamioane grele.

Orașul Naberejnîe Celnî a fost ales pentru noua producție în 1969, acolo a început o construcție grandioasă a unei fabrici, concepută pentru a putea produce 150 de mii de mașini pe an.

Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Татарстан - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2019
Rusia
KAMAZ a prezentat camionul viitorului - Video

Pe măsură ce calitatea drumurilor se îmbunătățea – se construiau în toată țara autostrăzi și magistrale – proiectanții s-au concentrat nu numai pe capacitatea de traversare, ci și pe confortul și caracteristicile de conducere ale camioanelor.

De asemenea, au luat în considerație și experiența europeană privind crearea unui camion cu amplasarea motorului sub cabină. Acest aranjament făcea cabina să fie mai confortabilă și mai spațioasă. De asemenea, el permitea îmbunătățirea vizibilității și utilizarea mai eficientă a lungimii vehiculului.

Specialiștii gigantului auto moscovit ZiL, care aveau o vastă experiență în dezvoltarea camioanelor de la zero și lansarea acestora în producție, s-au alăturat proiectului. La acel moment, ziloviții creaseră deja un model experimental (sub indexul ZiL-170), care a și servit drept prototip al primului KamAZ. Pe baza acestui model, a fost dezvoltată o întreagă familie de vehicule cu trei axe și cu o capacitate de încărcare de cel puțin opt tone.

În câțiva ani, ZiL-ul a construit zeci de modele ale camionului promițător. Prototipurile erau testate pe autostrăzi și off-road în regiunile nordice și sudice ale Uniunii. În baza rezultatelor testărilor, mașina era perfecționată, erorile neobservate erau eliminate și erau căutate cele mai optime soluții de proiectare.

În același timp, chiar și atunci viitorul KamAZ era deja comparat direct cu omologii săi străini – camioanele "Ford", "Mercedes" și "International".

Reparat "pe genunchi"

În februarie 1976, primul serial KamAZ-5320 a ieșit de pe conveierul fabricii din Naberejnîe Celnî. Conform standardelor sovietice, acesta era o mașină foarte confortabilă – o cabină spațioasă cu trei locuri, izolație fonică și termică, centuri de siguranță, scaun reglabil al șoferului, poziție înaltă a scaunelor, care asigura o vedere bună asupra drumului.

Самоходные гаубицы Коалиция-СВ на военном параде на Красной площади - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2020
Rusia
Avantajul autotunului “Koaliția-SV” pe baza “Kamaz”

Camionul a primit un nou motor diesel de 11 litri cu opt cilindri, cu o putere de 210 CP, și o cutie de viteză cu cinci trepte și cu un demultiplicator, care reprezintă în esență o transmisie cu zece trepte. Iar pentru o pornire ușoară pe vreme rece, au fost prevăzute preîncălzitoare. Rezervorul de combustibil – 200 litri. Cu toate acestea, consumul de motorină a fost de aproximativ 30 de litri pentru 100 de kilometri la o viteză de 80 de kilometri pe oră. Frânele – tamburi pneumatice.

În primii doi ani, fabrica a produs trei versiuni de camioane KamAZ: un camion de opt tone, un autobasculant de construcție și un cap tractor cu o capacitate de transportare de zece și douăzeci de tone respectiv. Apoi au dezvoltat un camion cu ampatament crescut, un cap tractor pentru autotrenuri și un camion basculant pentru agricultură.

Mentenabilitatea era considerată punctul forte al camioanelor Kama. Eliminarea defecțiunii era posibilă chiar "pe genunchi", fapt care era foarte important în absența unei rețele dezvoltate de ateliere de reparații auto în URSS. În plus, proiectanții au încercat să simplifice întreținerea – au crescut stabilitatea reglajelor, au redus numărul de puncte de lubrifiere și au folosit elemente de fixare autoblocante.

Sport și război

La începutul anilor 1980, în Naberejnîe Celnî a început producția unui vehicul de teren de șase tone sub indicele 4310, destinat în primul rând armatei. Troliu încorporat, dispunerea roților 6x6 și garda la sol sporită au făcut posibilă depășirea a aproape oricărui off-road.

KamAZ-ul destinat armatei a participat pentru prima dată în luptă în Afganistan. Aceste vehicule au devenit principalul mijloc de deplasare și transport de marfă al trupelor sovietice. Și și-au demonstrat capacitățile din cel mai bun unghi. Nu este vorba nici măcar de o chestiune de confort sporit în comparație cu alte vehicule militare – camioanele KamAZ erau surprinzător de fiabile și manevrabile.

Autospeciale oferite de Rusia  - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2019
Societate
Autospecialele ”Kamaz” donate de Rusia au ajuns la Briceni și Ocnița

În același timp, în timpul războiului afgan, fabrica s-a confruntat prima dată cu sancțiuni occidentale. În 1980, compania americană Ingersoll Rand, sub presiunea Departamentului de Stat, a oprit furnizarea de piese și componente pentru o linie automată de procesare a cilindrilor motorului în baza unui contract încheiat anterior.

Academia de Științe și institutele de cercetare de vârf au fost implicate în substituirea importurilor. Dependența de străini a fost eliminată.

În 45 de ani, peste două milioane de camioane cu diverse modificări au ieșit de pe conveierul fabricii de automobile din Naberejnîe Celnî. Sute de mii de camioane KamAZ au parcurs toate drumurile din URSS și Rusia, multe modele au fost și continuă să fie livrate către zeci de țări din întreaga lume.

În 1988, a fost creată echipa fabricii "KAMAZ-master" pentru a participa la raliul de camioane off-road. Atunci, piloții sovietici, încă necunoscuți, în mod neașteptat pentru toată lumea, au reușit să întreacă participanții permanenți la competiții și să ocupe primele locuri.

Iar în 1990, sportivii fabricii Kama s-au făcut cunoscuți în cursa internațională pentru supraviețuire "Dakar". Au câștigat-o deja în 1996. De atunci, camioanele special pregătite KamAZ au luptat de 27 de ori cu liderii mondiali ai industriei auto pentru primul loc în maraton și au câștigat de 15 ori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0