Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Provocare majoră pentru Biden – soldat american ucis! Video

© REUTERS / JONATHAN ERNSTJoe Biden
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Abonare
Parcă special pentru a motiva continuarea prezenței militare americane, azi noapte a avut loc un atac în care a fost ucis un soldat SUA.

BUCUREȘTI, 16 feb – Sputnik. Retragerea trupelor americane din Orient nu va avea loc așa curând – este unul dintre efectele  venirii la putere a democraților lui Biden, consideră analiștii. În plus, coincidență, administrației SUA i se oferă motive pe tavă!

Джо Байден - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Biden i-a solicitat Congresului o reformă imediată privind vânzarea armelor

Aseară târziu, o salvă de rachete a lovit o bază aeriană din Kurdistanul irakian, omorând un angajat civil şi rănind alţi cinci – dar mai ales un soldat american, a anunţat coaliţia condusă de SUA, transmite presa internațională.

Conform primelor rapoarte, exploziile au fost auzite în zona aeroportului internațional Erbil din Kurdistanul irakian, a raportat radio al-Sumaria.

”Trei rachete au căzut în zona aeroportului internațional Erbil, oficialii de securitate au fost dispersați în zonă”, a declarat prostul de radio, citând o sursă din serviciile de securitate irakiene.

Purtătorul de cuvânt al coaliției Operation Inherent Resolve, Wayne Marotto, a emis o declarație pe Twitter, spunând că o persoană a fost ucisă și că alte șase persoane, inclusiv un soldat american, au fost rănite în greva de rachete din Erbil, transmite Sputnik International

​La rândul său, primul ministru irakian al Kurdistanului, Masroor Barzani, a scris pe Twitter că a discutat despre atacul cu rachete din Erbil cu secretarul de stat american Anthony Blinken și au fost de acord să coordoneze o anchetă a incidentului.

​Barzani a condamnat atacul cu rachete și a subliniat că a instruit serviciile de securitate să lanseze o anchetă la scară largă.

Atacul a fost revendicat online de un grup numit Awliyaa al-Dam  - Gardienii sângelui.

Grav este și că surse din cadrul serviciilor de informaţii au spus presei internaționale că rachetele au fost lansate din interiorul regiunii autonome – ori în situația în care diplomația americană a făcut ieri un pas pentru a se distanța de kurzi, aceste aspect poate cântări mult în perioada următoare.

***

Un atac anterior, care viza ținta militară americană din Erbil a avut loc la sfârșitul lunii septembrie 2020. Sistemul de apărare aeriană antirachetă a bazei ar fi împiedicat atacul, cel puțin două rachete căzând în zonele populate.

Cel puţin trei rachete au fost lansate în direcţia Erbil, capitala acestei regiuni autonome din nordul Irakului, iar una a lovit o bază aeriană unde staţionează trupe americane, potrivit sursei.

Anul acesta, este pentru prima dată după aproape două luni când astfel de tiruri iau ca ţintă instalaţii militare sau diplomatice occidentale din Irak.

Fluxul de știri
0