CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. Candidatul PSRM la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Mariana Durleșteanu, le cere politicienilor de la Chișinău să prezinte o foaie de parcurs privind organizarea scrutinului parlamentar anticipat.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ea a solicitat să fie stabilit clar procesul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv data pentru organizarea acestora, dar și cum urmează să fie gestionează țara în această perioadă. Și asta pentru că în câteva luni Moldova ar putea intra în colaps financiar, iar alegerile ar putea pune o presiune și mai mare pe buget. Ea afirmă că „bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 și deficitul bugetar nu va fi de 14 miliarde de lei, ci dublu - respectiv țara poate intra în colaps financiar”.
„Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 și pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile întru a supraviețui în aceasta perioada. Cum susținem mediul de afaceri? Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare, deci cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021”, se întreabă Durleșteanu.
Mariana Durleșteanu spune că pentru gestionarea crizei politice, sociale și economice în care s-a pomenit țara noastră este nevoie de un Guvern „cu asumare de răspundere și independență executivă separat de ambițiile politicului”. Totodată, Durleșteanu vine cu recomandări pentru președintele Maia Sandu.
„Sugerez ca doamna președinte să asigure un dialog cu toate fracțiunile pentru a depăși această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat”, scrie Durleșteanu pe Facebook.
Aceasta insistă că în procesul de gestionare a crizei să fie menținut vectorul european al Republicii Moldova, Programul de Emergență cu Fondul Monetar Internațional și partenerii externi. Ea a făcut apel și către forțele politice de la Chișinău.
„Nu vă bateți joc de cetățeni. În curând nu va mai fi nici electorat și nici pe cine alege. Nu reprezint pe nimeni din acest Parlament și nu fac parte din alte partide, sunt un cetățean simplu care nu este indiferent de votul cetățenilor de pretutindeni”, mai spune Durleșteanu.
Candidatura Marianei Durleșteanu a fost propusă de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și-a declarat susținerea pentru aceasta. Maia Sandu nu a acceptat acest candidat și a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova