Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce au crescut prețurile la apartamente pe timp de pandemie în Moldova – expert

© Sputnik / Ciobanu VictorImobil
Imobil - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Abonare
Deși în anul precedent a fost înregistrată o oarecare diminuare a ritmului de construcție a locuințelor, în 2021 prețurile la apartamentele și casele noi nu au scăzut, ci chiar au crescut: expertul explică de ce s-a întâmplat anume așa.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Expertul economic Roman Chircă a menționat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că pentru piața imobiliară din țară este caracteristic faptul că creșterea a început din aproximativ 2017.

”De atunci, tendința de creștere este menținută din contul numărului enorm de locuințe noi. Această piață este practic constituită și își continuă dinamica din contul cererii permanente de locuințe”, a menționat Chircă.

El a explicat că cererea este alimentată din contul transferurilor de mijloace bănești de la cetățenii Moldovei care se află peste hotare. ”Locuințele constituie unul dintre domeniile de bază în care își cheltuiesc banii emigranții. În structura PIB-ului, construcțiilor le revine 7-8%, ceea ce este destul de mult”, a precizat Chircă.

Bloc de locuințe - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
De ce apartamentele și casele nu se ieftinesc: Răspunsul experților

Potrivit expertului, deși capacitatea de cumpărare se reduce, trebuie să se țină cont însă de priorități.

”Locuințele și banii destinați studiilor copiilor rămân totuși prioritare. Mai departe, în listă urmează cumpărarea unei mașini și cheltuielile curente. Această listă a priorităților și valorilor este determinantă și susține piața. Dacă oamenii, de exemplu și-ar schimba mentalitatea și ar fi dispuși mai mult nu pentru cumpărarea locuințelor, ci pentru închirierea acestora, atunci s-ar face observate schimbări serioase și pe piața imobiliară”, a precizat Chircă.

Mai puține solicitări pentru programul "Prima Casă": Iată motivul>>>

Însă în Moldova, consideră expertul, oamenii preferă totuși, în proporția de 90 la sută, să cumpere sau să-și construiască propria locuință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0