Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce trebuie să faci când o persoană cu tulburări psihice manifestă comportament agresiv

© Sputnik / Mihai CarausArcadie Astrahan
Arcadie Astrahan - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Abonare
Cetățenii sunt îndemnați să ceară ajutorul forțelor de ordine în cazul în care o persoană cu tulburări psihice manifestă un comportament agresiv în public. Ce mecanisme poate aplica poliția în asemenea situații și cum pot fi protejați cetățenii - în materialul Sputnik.
Ce trebuie să faci când o persoană cu tulburări psihice manifestă comportament agresiv

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul de programe din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, Arcadie Astrahan, a explicat că, în cazul comiterii unei contravenții de către o persoană cu dizabilitate psiho-socială, poliția poate aplica o amendă de până la o mie de lei. Acest lucru însă nu rezolvă problema definitiv și adesea cazurile de huliganism sau tulburare a liniștii sociale revin în vizorul oamenilor legii.

Bărbat cu probleme - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Societate
Oameni cu probleme mintale nu beneficiază de nicio asistență în Chișinău: Cine e de vină

"Polițiștii au drept instrument cererea efectuării unor expertize pentru a fi constatat că persoana nu răspunde de propriile acțiuni. Procesul de cercetare depășește zeci de mii de lei și este o procedură de lungă durată. Astfel, ceea ce ia statul de la contravenient nu este în coraport cu pierderile din proces", a subliniat Arcadie Astrahan.

Potrivit lui, lacunele din legislație și mecanismele nefuncționale duc la nesoluționarea de facto a problemei și de multe ori persoana ce manifestă un comportament agresiv se întoarce în societate, manifestând aceeași atitudine.

Cum vede Arcadie Astrahan soluționarea acestei probleme și ce progrese au fost înregistrate în ultimii ani în domeniul reformei sănătății mintale, aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0