Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Ostașii moldoveni căzuți în Afganistan au fost onorați printr-o ceremonie solemnă

© Sputnik / Mihai Caraus Мероприятия в Кишиневе ко Дню памяти павших в войне в Афганистане
 Мероприятия в Кишиневе ко Дню памяти павших в войне в Афганистане - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Abonare
Ziua comemorării soldaților moldoveni căzuți în războiul din Afganistan este marcată pe 15 februarie. În 2021 se împlinesc 32 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. O ceremonie de comemorare a ostașilor moldoveni căzuți în războiul din Afganistan în anii 1979 -1989 s-a desfășurat luni, 15 februarie, la monumentul ridicat în memoria lor din sectorul Râșcani al Chișinăului.

Ceremonia solemnă s-a deosibit de cele din anii anteriori prin faptul că a fost organizată în format restrâns, din cauza pandemiei de COVID-19.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Politică
Mesajul transmis de Igor Dodon veteranilor războiului din Afganistan

Chiar și așa, pe o vreme destul de rece și în timp ce fulguia, zeci de persoane au venit să cinstească memoria ostașilor moldoveni căzuți în luptele din Afganistan.

Potrivit datelor oficiale, 301 de tineri moldoveni au murit în acele lupte. În Afganistan au luptat aproximativ 12.500 de moldoveni care-și satisfăceau serviciul militar în armata sovietică.

La ceremonia organizată la monumentul ridicat în amintirea celor căzuți în Afganistan au participat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, președintele Maia Sandu, premierul interimar Aureliu Ciocoi, primarul Chișinăului, Ion Ceban, ministrul interimar al Apărării, Victor Gaiciuc, alți reprezentanți ai Guvernului, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, deputați, foști combatanți, membri ai uniunilor veteranilor și ofițerilor, oameni care au venit să cinstească amintirea apropiaților și prietenilor căzuți în acele lupte. 

© Sputnik / Mihai CarausCeremonia de comemorare a ostașilor moldoveni căzuți în războiul din Afganistan
Foto: Ostașii moldoveni căzuți în Afganistan au fost onorați printr-o ceremonie solemnă - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Ceremonia de comemorare a ostașilor moldoveni căzuți în războiul din Afganistan

Ceremonia s-a încheiat cu păstrarea unui moment de reculegere, o depunere de flori și salve trase în onoarea combatanților decedați în Afganistan. 

© Sputnik / Mihai CarausCeremonie de comemorare a ostașilor moldoveni căzuți în războiul din Afganistan
Foto: Ostașii moldoveni căzuți în Afganistan au fost onorați printr-o ceremonie solemnă - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Ceremonie de comemorare a ostașilor moldoveni căzuți în războiul din Afganistan

În timp ce oamenii depuneau jerbe și buchete de flori la monument, crainicul a rostit numele tuturor moldovenilor decedați pe câmpul de luptă în acel război.

© Sputnik / Mihai CarausCeremonia de comemorare a ostașilor moldoveni căzuți în războiul din Afganistan
Foto: Ostașii moldoveni căzuți în Afganistan au fost onorați printr-o ceremonie solemnă - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Ceremonia de comemorare a ostașilor moldoveni căzuți în războiul din Afganistan

La războiul din Afganistan, care a avut loc între anii 1979 şi 1989, au participat vreo 12.500 de moldoveni, potrivit datelor anunțate de generalul Victor Gaiciuc. Dintre aceştia, 301 militari şi-au pierdut viaţa, patru au dispărut fără veste, iar alţii 600 au fost răniţi. Pentru eroismul şi bărbăţia manifestată în acele lupte au fost decoraţi cu distincţii de stat 1.694 de soldaţi moldoveni. 

На мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше. - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Societate
Video: Cum vor fi comemorați anul acesta moldovenii căzuți în Afganistan

„Peste 12 mii de moldoveni au luptat în Afganistan. Acel război a luat 301 vieți. Trei sute unu de destine, trei sute unu de copii, tați, frați, soți. Victor Cebotari, Boris Ianacoglo, Iurii Zarubin, Vasile Botnarenco, Valeriu Sanduleac, Ivan Belecci, Ravil Haibullin, Ilie Constantinescu... Războiul nu a făcut diferență de naționalitate. Războiul nu a cruțat tinerețea. Și de 301 ori repetăm - veșnică pomenire celor căzuți”, a spus președintele Maia Sandu.

Șeful statului a menționat că „lecția oricărui război este să prețuim pacea, înțelegerea și posibilitatea de a trăi și de a lucra în voie, în cinste și libertate, de a educa noua generație în armonie”.

„Se încearcă a pune la îndoială rolul trupelor sovietice în Afganistan... Tinerii trimiși acolo n-au avut nicio vină: ei și-au îndeplinit datoria și au făcut-o cu onoare”, a spus, în discursul său, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproximativ 8 500 de veterani ai războiului din Afganistan, potrivit Ministerului Apărării.

Pe 12 februarie, ministrul în exercițiu al Apărării, Victor Gaiciuc, a înmânat unui grup de veterani ai războiului din Afganistan distincţii ale Armatei Naţionale, în cadrul unei întrevederi desfăşurate la sediul instituţiei de apărare. 

„Medaliile „Pentru Consolidarea Frăţiei de Arme” şi „Pentru Cooperare” au fost oferite în semn de apreciere a succeselor deosebite în domeniul de activitate, promovarea păcii şi democraţiei în lume, consolidarea cooperării interinstituţionale, precum şi cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”, a informat ministerul.

Evenimente de comemorare vor avea loc în Chișinău, dar și în toate raioanele țării.

Din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentele vor fi organizate în format restrâns, cu implicarea unui număr mai mic de persoane decât în anii trecuți.

Programul manifestărilor include servicii divine în lăcașurile sfinte, ceremonii de comemorare, depuneri de flori. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0