Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum a comentat Biden achitarea lui Trump de către Senat

© AP Photo / Evan VucciДжо Байден
Джо Байден - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Abonare
Chiar dacă votul final nu a condus la condamnare, natura acuzațiilor este incontestabilă, a spus Biden într-o declarație publicată de Casa Albă.

CHIȘINĂU, 14 feb - Sputnik. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că natura acuzațiilor împotriva predecesorului său Donald Trump, achitat de Senat în cazul acuzațiilor de incitare la rebeliune, "nu este pusă la îndoială".

Camera superioară a Congresului SUA nu a acumulat sâmbătă cele două treimi din voturi necesare (cel puțin 67 din 100 de senatori) pentru a-l acuza pe fostul șef de stat.

"Deși votul final nu a dus la condamnare, natura acuzațiilor este incontestabilă", a spus Biden într-o declarație publicată de Casa Albă.

Biden a numit asaltul Capitolului „o pagină tristă” în istoria SUA și a spus că evenimentele au amintit despre fragilitatea democrației care trebuie apărată. El a atenționat de asemenea că „nu ar trebui să existe loc pentru violență și extremism în America”.

Президент США Дональд Трамп на церемонии инаугурации в Вашингтоне - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Politică
Trump a fost achitat de Senat – reacţie incendiară a fostului preşedinte american

Președintele SUA a mai atenționat că, din cei 57 de senatori care au votat pentru destituirea lui Trump, șapte erau colegii săi republicani.

„Chiar și cei care se opun condamnării, precum liderul minorităților din Senat (Mitch) McConnell, consideră că Donald Trump este vinovat de„ neîndeplinirea îndatoririlor sale” și ”este vinovat, practic și moral”  de provocarea violențelor la Capitol”, a adăugat el. Biden.

Șeful Casei Albe a mai spus că este timpul să fie „vindecat sufletul națiunii”, aceasta fiind „o provocare pentru viitor”.

Însuși Trump a numit anterior procesul de destituire „vânătoare de vrăjitoare” și a promis că „va continua calea către măreția Americii”, remarcând că mai este „multă muncă înainte”.

La mitingu din 6 ianuarie la Washington, Trump și-a îndemnat susținătorii săi să meargă la Capitoliu pentru a „ajuta republicanii slabi” să conteste alegerile prezidențiale. Mulțimea a intrat în clădire și a întrerupt sesiunea comună a Congresului, unde era confirmată victoria rivalului său democrat Joe Biden. În legătură cu aceasta, Camera Reprezentanților, unde democrații aveau majoritate, l-a acuzat, apoi cazul a ajuns la Senat.

Дональд Трамп - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2021
SUA se fac oficial de rușine în cazul Trump

Trump a este singurul președinte din istoria SUA care a fost acuzat de două ori în Camera Reprezentanților, dar a fost achitat de senatori în ambele cazuri. Al doilea proces în Senat a avut loc retroactiv după ce Trump a părăsit Președinția. Membrii Camerei superioare a Congresului au decis că punerea sub acuzare a fostului șef de stat este în conformitate cu Constituția americană.

În 2019, democrații au organizat în Statele Unite primul proces de destituire împotriva lui Trump. Șeful statului a fost suspectat de faptul că a întârziat asistența militară către Ucraina și a cerut, în schimb, să fie efectuată o anchetă împotriva adversarului său politic Joe Biden și a fiului acestuia Hunter. Trump a spus că le-a cerut autorităților ucrainene doar să lupte împotriva corupției. În februarie trecut, Senatul l-a achitat în ambele puncte ale acuzării - abuz de putere și obstrucționarea Congresului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0