Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Un maraton auto dedicat ostaşilor căzuţi în Afganistan s-a desfășurat în Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьНа мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше.
На мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше. - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Victor Gaiciuc le-a mulțumit participanților la maratonul auto organizat pe 13 februarie în memoria soldaților moldoveni căzuți în Afganistan. Pe 15 februarie este Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, în anii 1979 – 1989.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Un maraton auto dedicat ostaşilor moldoveni căzuţi în războiul din Afganistan, în anii 1979 – 1989, s-a desfășurat sâmbătă, 13 februarie, în Republica Moldova. 

30-летия вывода советских войск из Афганистана - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2019
Politică
Alocații mai mari pentru veterani războiului de independență și ai celui din Afganistan

Maratonul auto a fost organizat pe traseul Râșcani-Edineț-Briceni-Ocnița-Dondușeni – exact în partea de nord a țării, unde a nins și a viscolit cel mai tare noaptea trecută.

La eveniment a participat și ministrul în exercițiu al Apărării, generalul de divizie Victor Gaiciuc.

Maratonul auto a culminat în satul Târnova, unde participanții au depus flori la monumentele în memoria eroilor decedați pe câmpul de luptă, a relatat Victor Gaiciuc pe Facebook.

„Din păcate, pandemia ne-a impus anumite restricţii şi în acest an evenimentul s-a desfăşurat în alt format. Totuşi, mă bucur că în pofida situaţiei, autorităţile publice locale şi organizaţiile de veterani şi-au mobilizat eforturile şi au avut grijă ca această zi să nu fie uitată. Le mulţumesc tuturor pentru gestul important pe care l-au făcut desfăşurând acest maraton simbolic!”, a menționat Victor Gaiciuc.
© Photo : Facebook / Victor GaiciucParticipanții la maratonul auto în onoarea ostașilor moldoveni căzuți în Afganistan au depus flori la monumentul din Târnova.
Foto: Un maraton auto dedicat ostaşilor căzuţi în Afganistan s-a desfășurat în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Participanții la maratonul auto în onoarea ostașilor moldoveni căzuți în Afganistan au depus flori la monumentul din Târnova.

În ajun, pe 12 februarie, ministrul în exercițiu al Apărării a înmânat unui grup de veterani ai războiului din Afganistan distincţii ale Armatei Naţionale, în cadrul unei întrevederi desfăşurate la sediul instituţiei de apărare. 

„Medaliile „Pentru Consolidarea Frăţiei de Arme” şi „Pentru Cooperare” au fost oferite în semn de apreciere a succeselor deosebite în domeniul de activitate, promovarea păcii şi democraţiei în lume, consolidarea cooperării interinstituţionale, precum şi cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”, a informat ministerul.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproximativ 8 500 de veterani ai războiului din Afganistan, potrivit Ministerului Apărării.

Comemorarea celor căzuți în războiul din Afganistan la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei — Sfântă Amintire” - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2020
Politică
Victor Gaiciuc: Am rude, colegi, camarazi care au luptat în războiul din Afganistan

Pe 15 februarie este Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, în anii 1979 – 1989. În 2021 se împlinesc 32 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

Evenimente de comemorare vor avea loc în Chișinău, dar și în toate raioanele țării.

Din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentele vor fi organizate în format restrâns, cu implicarea unui număr mai mic de persoane decât în anii trecuți.

Programul manifestărilor include servicii divine în lăcașurile sfinte, ceremonii de comemorare, depuneri de flori. 

La războiul din Afganistan, care a avut loc între anii 1979 şi 1989, au participat vreo 12.500 de moldoveni, potrivit datelor anunțate anterior de ministrul Victor Gaiciuc. Dintre aceştia, 301 militari şi-au pierdut viaţa, patru au dispărut fără veste, iar alţii 600 au fost răniţi. Pentru eroismul şi bărbăţia manifestată în acele lupte au fost decoraţi cu distincţii de stat 1.694 de soldaţi moldoveni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0