Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum vor fi angajați străinii în Moldova – ce au decis deputații

© Photo : Guilherme Cunha on UnsplashРабочие на строящемся объекте
Рабочие на строящемся объекте - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Abonare
Parlamentul a respins proiectul de lege adoptat anterior, care prevedea simplificarea procedurii de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Parlamentul a revenit vineri la votul asupra proiectului de lege cu privire la angajarea străinilor în țara noastră, adoptat de deputați pe 16 decembrie 2020, după ce acesta a fost remis Legislativului de către președintele Maia Sandu pentru reexaminare. Pentru menținerea votului anterior au votat doar 47 de deputați, necesarul fiind de cel puțin 51 de voturi.

Ремонт дорог - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2020
Expert, despre riscurile înlesnirii procedurii de angajare a străinilor în Moldova

Amintim că Proiectul prevede  modificarea legislației care reglementează angajarea străinilor – Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova și Codul contravențional al Republicii Moldova, acesta fiind elaborat de Guvern.

”Proiectul de modificare a cadrului normativ în domeniu urmează să optimizeze procesele de angajare a străinilor la muncă pe piața autohtonă, să elimine lacunele și barierele administrative depistate, cu racordarea prevederilor legislației la necesitățile economiei naționale și respectarea cerințelor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, este menționat în nota informativă a proiectului.

Potrivit documentului aprobat inițial, urma să fie exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini.

De asemenea, angajatorul nu ar mai fi fost nevoit să le achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede în prezent legislația. Pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă, cetățenii străini urmau să prezente copia contractului individual de muncă.

De menționat că, potrivit Regulamentului Parlamentului, în cazul în care, după reexaminarea legii remise de către șeful statului, Parlamentul cu votul majorităţii nu-şi menţine hotărârea, legea se consideră respinsă. Proiectele de legi şi hotărârile respinse de Parlament nu pot fi readuse în discuţia acestuia în decursul aceleiași sesiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0