Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert, despre riscurile înlesnirii procedurii de angajare a străinilor în Moldova

© Sputnik / Anatolii KiriakРемонт дорог
Ремонт дорог - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat cine ar avea de suferit în primul rând de pe urma adoptării acestei legi și de ce aceasta îi favorizează în primul rând pe investitorii străini.

CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Miercuri, Comisia juridică, numiri și imunități a propus Parlamentului spre aprobare un proiectul de modificare a legislației privind înlesnirea modalității de angajare a străinilor la noi în țară.

Despre impactul pe care l-ar putea avea această situație asupra pieței muncii din Moldova și în ce măsură sunt dezavantajați cetățenii noștri am aflat de la expertul economic Viorel Gîrbu.

”Din păcate, omul se dezvolta mai des ca urmare a unor presiuni din exterior, a vicisitudinilor mediului în care trăiește... și acest proiect va face mai grea viața celor cu un nivel de cultura/calificare mai scăzută... va creste competiția pentru locurile de muncă disponibile acestei categorii de cetățeni. Este bine aceasta?”, se întreabă retoric Gîrbu.

Totodată, el precizează că cetățenii vor fi obligați sa-și crească continuu nivelul de calificare, iar meseriile mai puțin calificate vor fi ocupate de străini, pentru că cei cu calificare înaltă nu vor veni în Moldova.

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul ar putea simplifica procedura de angajare a străinilor în Moldova

”Pe piață este un deficit de forță de muncă pentru proiectele de anvergură și care nu sunt implementate de businessul autohton, ci de investitorii străini. Presupun că acest proiect tot din această direcție este promovat. Urmează să vedem care vor fi costurile sociale ale acestei acțiuni. Investitorilor nu le place să acopere costurile de lungă durată, ci se gândesc doar la profitul imediat”, a subliniat expertul.

Precizăm că, potrivit prevederilor proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să le achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede în prezent legislația. Pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă, cetățenii străini vor prezenta copia contractului individual de muncă.

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare aprobată de Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0