Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reforma Trupelor de Carabinieri va mai dura un an – lege nouă

Carabinieri - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Abonare
Un proiect de lege votat în lectură finală de Parlament extinde cu un an perioada în care Trupele de Carabinieri vor trece la serviciul prin contract și vor prelua integral atribuția de restabilire a ordinii publice.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Parlamentul a votat vineri, 12 februarie, în prima și a doua lectură (definitivă) un proiect de lege care stabilește extinderea cu un an a termenului în care urmează a fi reformată activitatea Trupelor de Carabinieri.

Carabinieri  - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Societate
Foto: Iată ce-au făcut carabinierii în ultimele zile

Astfel, Inspectoratul General de Carabinieri va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar pe bază de contract, conform planului aprobat de către Guvern, până la data de 1 ianuarie 2022.

Reforma urma să fie realizată până la sfârșitul anului 2020, dar pandemia COVID-19 a creat obstacole, potrivit deputatului Vasile Bolea (PSRM), care a prezentat proiectul, el fiind unul dintre autori.

Reforma era sprijinită și de parteneri externi, care din cauza crizei provocate de pandemie au „înghețat” finanțările, a spus Vasile Bolea.

Tot cu un an va fi prelungit și termenul în care Trupele de Carabinieri vor prelua integral atribuția de restabilire a ordinii publice. Respectiv, conform proiectului, „atribuțiile ce țin de restabilirea ordinii publice prevăzute la art. 21 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 320/2012 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului, cu modificările ulterioare, se abrogă la data de 1 ianuarie 2022”.

Potrivit notei informative la proiect, „carabinierii trebuie să fie în număr mai mare de 2000 de unități de personal, pe când situația la zi este că Inspectoratul General de Carabinieri are un efectiv limitat, la jumătatea celui necesar, adică de 1187 de unități”.

Proiectul de lege adoptat în lectură definitivă presupune modificarea Legii nr.219/2018 cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri și va intra în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0