Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM cere CC să verifice constituționalitatea deciziei Maiei Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Abonare
Deputații fracțiunii parlamentare PSRM au pregătit o sesizare la Curtea Constituțională privind decizia Maiei Sandu de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. Până la sfârșitul zilei, deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor vor depune la Curtea Constituțională o sesizare în care cer Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității decretului președintelui Maia Sandu prin care o înaintează repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. În sesizare, socialiștii cer să fie suspendat decretul Maiei Sandu și să fie apreciat dacă, prin prisma obligațiunilor sale constituționale, președintele a încălcat Legea Supremă a țării prin refuzul desemnării candidaturii majorității la funcția de prim-ministru și dacă a încălcat principiul imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării unui candidat la această funcție. Declarație în acest sens a fost făcută de deputatul socialist Vasile Bolea într-un briefing de presă. 

Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Politică
Există sau nu coaliție politică în Parlament - ce spune PSRM

„Aceasta s-a întâmplat chiar dacă ieri noi am anunțat că în Parlamentul Republicii Moldova s-a formalizat o majoritate absolută din deputați care i-au solicitat președintelui Republicii Moldova înaintarea în calitate de candidat la funcția de prim-ministru pe Mariana Durleșteanu”, a declarat Bolea. 

El spune că există o hotărâre a Curții Constituționale, din 10 octombrie 201,3 privind interpretarea articolului 140 al Constituției potrivit căruia „interpretarea dată dispozițiilor constituționale comportă caracter oficial și obligatoriu pentru toți subiecții raportorilor juridici. Hotărârea prin care se interpretează un text constituțional are putere de lege și este obligatorie. Aceasta se aplică direct, fără nicio altă condiție de formă”. 

Totodată Bolea amintește că, în vara anului trecut, au fost interpretate prevederile Constituției conform cărora, în cazul în care este constituită o majoritate formalizată în Parlament, pentru susținerea înaintării unei candidaturi la funcția de prim-ministru, președintele țării este obligat să propună și să desemneze această candidatură. 

„Considerăm că prin înaintarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, președintele a încălcat Constituția Republicii Moldova”, a mai spus Vasile Bolea. 

Acesta a precizat că sesizarea va fi depusă până la sfârșitul zilei de 12 februarie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0