Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Infrastructura strategică a Moldovei va fi protejată de stat - proiect de lege

© Sputnik / Osmatescoвысоковольтные провода
высоковольтные провода - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Abonare
Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege ce prevede ca statul să țină sub control modul în care este gestionată infrastructura esențială pentru țară.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Parlamentul a adoptat vineri, 12 februarie, în prima lectură, Proiectul de lege privind protejarea obiectelor de infrastructură esențială pentru asigurarea securității naționale și a ordinii publice.

Моника Бабук - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Politică
Babuc nu își poate găsi loc în Parlament: Scandal din cauza fotoliilor din sala de plen

Acest proiect de lege prevede instituirea controlului statului asupra modului în care este gestionată infrastructura esențială (strategică) de către agenții economici proprietari sau concesionari.

Conform proiectului, următoarele domenii ale economiei naționale pot deține infrastructură esențială: Energie; Transport; Tehnologii informaționale; Telecomunicații; Mass-media; Finanțe și creditare; Echipament militar; Bunuri strategice; Resurse naturale; Sănătate publică; Educație și cercetare; Robotică și inteligență artificială; Cercetare și inovare.

Statul ar urma să instituie un set de standarde care să asigure buna funcționare a infrastructurii de bază, precum apeducte, rețele de transportare a energiei electrice etc., și să prevină preluarea controlului asupra acestora în detrimentul cetățenilor. 

Proiectul a fost prezentat de autor, deputatul Igor Munteanu (ACUM/DA), care a menționat că scopul viitoarei legi este de a adapta normele din Republica Moldova la criteriile Comisiei Europene de protejare a infrastructurii esențiale. 

Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Politică
Există sau nu coaliție politică în Parlament - ce spune PSRM

Potrivit lui, statul trebuie să instituie norme prin care să protejeze infrastructura de bază în caz de acțiuni teroriste, bunăoară.

De asemenea, „este nevoie ca statul să oblige concesionarii unor infrastructuri esențiale să respecte anumite standarde”, „să aibă certitudinea că aceste infrastructuri nu sunt preluate în mod abuziv, in detrimentul populației”, potrivit lui Igor Munteanu.

Proiectul de lege prevede crearea unui registru de stat al infrastructurilor esențiale. Trebuie sa ne asiguram ca statul știe care sunt standardele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0