Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Analist politic: Maia Sandu nu va desemna candidatura lui Năstase

© REUTERS / JOHANNA GERONМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Abonare
Maia Sandu nu va desemna în niciun caz candidatura lui Andrei Năstase deoarece acest lucru va fi în detrimentul ei. De această părere este analistul politic Igor Volnițchi.

CHIȘINĂU 11 feb - Sputnik. Igor Volnițchi este de părere că președintele țării nu va desemna în niciun caz candidatura lui Andrei Năstase. 

”Nu cred că doamna Maia Sandu ar fi interesată ca Andrei Năstase să vină la cârma Guvernului. Dumnealui este exponent al dreptei europene, cum este și Maia Sandu, și după alegerile prezidențiale s-a creat o situație destul de favorabilă din punct de vedere politic și electoral. Doamna Sandu a rămas practic unicul lider cu pondere semnificativă pe acest segment de electorat, iar acum dacă Andrei Năstase ar veni în funcția de prim-ministru, asta ar fi în detrimentul Maiei Sandu”, a subliniat expertul.

Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Ultimă oră: Guvernul Gavrilița n-a primit votul de încredere

Totodată, analistul politic susține că scenariul de joi din Parlament și faptul că Guvernul Nataliei Gavrilița nu a fost votat, a fost unul așteptat. El precizează că președintele Maia Sandu poate merge pe două căi, iar una dintre ele este mai puțin probabil că ar putea fi aleasă de către Sandu. 

„Pe deoparte poate accepta și merge pe varianta prevăzută de Constituție și consolideză decizia Curții Constituționale din august 2020. Și asta înseamnă că președintele Maia Sandu va înainta, va desemna candidatura propusă de coaliția formalizată deja, și într-un fel va accepta faptul că alegerile anticipate vor avea loc, însă un pic mai târziu. În opinia mea, acest scenariu este puțin probabil. Eu înclin să cred că doamna Sandu, cel mai probabil, va merge pe al doilea scenariu. Acesta presupune că dumneaei va refuza să înainteze candidatul propus de majoritatea parlamentară formată și, din punct de vedere politic, comportamentul doamnei Sandu ar fi de înțeles”, a precizat analistul politic Igor Volnițchi.

Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Reacția Maiei Sandu după votul de neîncredere
Analistul susține că în cazul în care Maia Sandu nu va desemna candidatul propus de majoritatea formalizată, ea riscă să fie suspendată din funcție, dar acest lucru poate fi încă dezbătut. Totodată, în cazul în care acest lucru s-ar putea întâmpla, Sandu ar putea scoate oamenii la protest, iar acest lucru îi va aduce un rating mult mai mare.

Potrivit expertului, dacă se va ajunge ca Guvernul Durleșteanu să fie votat, atunci vor avea de pierdut cei de la PAS și Partidul Nostru, care acum sunt pe poziții bune, dar acest lucru se poate schimba până la următoarele alegeri.

„Cred că se va merge pe varianta unui guvern constituit din profesioniști pentru că situația în Republica Moldova continuă să amintească de un butoi cu pulbere și cred desemnarea unor candidați care ar avea afilieri politice ar putea pune gaz pe foc. Probabil că acest lucru îl iau în calcul cei care vor să lucreze la componența nominală a viitorului Guvern”, a conchis analistul politic. 

Amintim că joi a avut loc ședința Parlamentului, în cadrul căreia s-a discutat programul și componența guvernului propus de Gavrilița, dar care așa și nu a fost votat de către niciun deputat. PSRM a anunțat că vine cu propriul candidat, și anume este vorba despre Mariana Durleșteanu, care a fost ministrul al Finanțelor în cadrul Guvernului Greceanîi, în perioada 2008 - 2009. În același timp, cei dPPDA au propus candidatura lui Andrei Năstase la funcția de premier. După ce s-a încheia ședința Palementului, Maia Sandu a chemat fracțiunile la discuții pentru a se decide acțiunile ulterioare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0