Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce promite Gavrilița să realizeze dacă va deveni premier

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Abonare
Natalia Gavrilița a promis că, dacă va fi votată, echipa ei guvernamentală se va include imediat în gestionarea activității tuturor instituțiilor de stat și, implicit, va pregăti buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Candidatul la funcția de premier Natalia Gavrilița, care-și prezintă la această oră programul de activitate și echipa în fața deputaților, a declarat că a venit în Parlament „pentru a face un pas către alegerile parlamentare anticipate”.

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Grosu confirmă zvonurile că se negociază crearea unei coaliții

„Azi facem primul pas spre alegeri anticipate”, a spus Natalia Gavrilița. 

Ea a vorbit și în limba rusă de la tribuna centrală a Parlamentului, adresându-li-se cetățenilor minoritari.

Alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate în cazul în care nu se va găsi o majoritate simplă de deputați (51 de voturi) care să instaleze un nou guvern, din două tentative. Prima tentativă tocmai este făcută la această oră și opinia publică este în așteptarea deznodământului.

Natalia Gavrilița a promis că, dacă va fi votată, echipa ei guvernamentală se va include imediat în gestionarea activității tuturor instituțiilor de stat și, implicit, va pregăti buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

Candidatul la funcția de premier a promis că va asigura buna gestionare a crizei pandemice, va suplimenta fondurile pentru susținerea agriculturii, va reduce cheltuielile ministerelor cu 5%, va combate corupția.

De asemenea, Gavriliță a spus că un eventual guvern condus de ea va exclude plafonul la taxele locale, instituit de Guvernul Chicu și împotriva căruia s-au pronunțat primarii și alți reprezentanți ai administrației publice locale.

Natalia Gavrilița a spus că-și propune limitarea atribuțiilor Procuraturii Anticorupție „după modelul DNA din România” – să dețină competențe doar pe fapte de mare corupție. De asemenea, ea a spus că dorește desființarea Centrului Național Anticorupție (CNA). Până la desființare, ea ar dori ca CNA să treacă din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului.

În acest moment, Gavrilița răspunde la întrebările deputaților. Ședința Parlamentului poate fi urmărită pe site-ul Sputnik

Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Politică
Incredibil - Gavrilița le-a cerut deputaților să plece din Parlament

În data de 5 februarie, candidatul desemnat i-a prezentat pe cei zece miniștri pe care îi propune pentru echipa sa guvernamentală. Este vorba despre Viorel Cibotaru, propus viceprim-ministru pentru Reintegrare; Rozalina Albu, ministrul Finanțelor. La Ministerul Justiției a fost înaintat Sergiu Litvinenco. Ion Luca este propus ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ala Nemerenco - ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Anatolie Nosatîi - ministrul Apărării. La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene este desemnat Mihai Popșoi. Ana Revenco este înaintată la funcția de ministru de Afacerilor Interne. Andrei Spînu este propus ministru al Economiei și Infrastructurii. Iar la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost numit Anatolie Topală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0