Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avantajele și dezavantajele Programului Prima Casă: Care sunt condițiile

© Sputnik / Miroslav RotariBloc nou
Bloc nou  - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Abonare
Pe parcursul anului 2020, băncile comerciale au acordat cu 13 la sută mai puține credite ipotecare, față de 2019. Nu a fost foarte solicitat nici Programul Prima Casă.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Potrivit datelor Organizației Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pe parcursul anului 2020 au fost depuse 1500 de solicitări cu privire la accesarea creditelor prin programul Prima Casă, dintre care au fost oferite 1400 de garanții financiare. Această cifră a fost influențată de pandemia provocată de COVID-19, susțin reprezentanții ODIMM. 

Victoria Dercaci - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2021
Ce trebuie să știi când cumperi o locuință: Etape esențiale
"Am resimțit acest impact al crizei pandemice și asupra numărului de solicitanți în programul Prima Casă. Băncile au avut perioade când nu au activat în regim normal, la unele persoane s-au diminuat veniturile și asta s-a resimțit. În comparație cu 2019, avem o diminuare a solicitanților practic în jumătate", a declarat Vadim Îndoitu, șeful Direcției Garantarea Creditelor, ODIMM.

Reprezentantul ODIMM susține că accesarea unui credit prin Programul Prima Casă nu se deosebește esențial de un credit ipotecar, doar că aici condițiile sunt mai avantajoase.

"În momentul de față avem garanții acordate pentru credite în sumă de 1,4 miliarde și mai avem rezerve de 1 miliard de lei pentru atingerea plafonului. Noi estimăm că acest plafon este suficient pentru 2021. Anul trecut s-au făcut două modificări de bază: majorarea limitei de vârstă de la 40 de ani până la 50 de ani și s-a micșora prima rată, de la 10% la 5%. Avem două bănci care au reveni la perioada de 25 de ani de creditare. Nu există greșeli în acest program", a precizat Vadim Îndoitu, șeful Direcției Garantarea Creditelor, ODIMM.

Deși majoritatea agențiilor imobiliare colaborează cu Programul Prima Casă, expertul Victoria Dercaci susține că nu este unul foarte bun și nu-l recomandă clienților săi. Iată cum își motivează poziția: 

Bloc de locuit  - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2020
Societate
Programul „Prima Casă”: Câți cetățeni și-au cumpărat o locuință până acum
"Eu mereu îndemn oamenii care vor să aplice la acest program să fie atenți la toate punctele din contract. Mulți notari și companiile de construcții au refuzat să lucreze cu acest program. Acolo sunt clauze ale contractului care lasă de dorit, cum ar fi: cursul stabilit, perioada de achitare, etapa de primire și predare a locuinței, cea mai groaznică este executarea silită și analizați calculul final care diferă foarte mult în comparație cu cei care procură direct de la companie", a declarat Victoria Dercaci, expert imobiliar. 

Valoarea medie a locuințelor procurate prin Programul Prima Casă în 2020 a fost de 600 de mii de lei, iar solicitanții sunt tineri cu vârsta de până la 31 de ani. Până în prezent, 5 294 de locuințe au fost procurate de cetățeni prin intermediul acestui program. Din numărul total de locuințe procurate, 4 945 sunt amplasate în zonele urbane, iar 349 - în zonele rurale. De asemenea, 4 844 sunt apartamente, iar 450 - case la sol.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,65 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,32 miliarde de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0