Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Internațională a Stomatologului: Situația din Moldova

© Photo : Facebook / Valeriu FalaValeriu Fala
Valeriu Fala - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Abonare
De Ziua Internațională a Stomatologului am aflat despre situația din Moldova în acest domeniu de la doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar și șeful catedrei Educație Continuă la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină, Valeriu Fala.
Ziua Internațională a Stomatologului: Situația din Moldova

Ziua Internațională a Stomatologului este sărbătoarea profesională a dentiștilor și medicilor stomatologi, celebrată în întreaga lume pe 9 februarie, în ziua comemorării Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor.

Potrivit lui Valeriu Fala, stomatologia în Republica Moldova a evoluat cu pași rapizi, iar specialiștii se pot lăuda cu tehnologii moderne și chiar se bucură de atenția oamenilor veniți de peste hotare pentru tratament.

"În ultima perioadă este foarte popular turismul dentar. Străinii vin la noi din diverse motive: avem specialiști buni și tehnologii ce fac față tuturor cerințelor, dar și serviciile sunt mult mai accesibile decât peste hotarele țării", a subliniat doctorul habilitat în medicină.

Cu privire la pacienții moldoveni, specialistul a remarcat faptul că multor persoane le este frică să meargă la dentist și să efectueze un control stomatologic. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți pacienți apelează la doctor doar în momentul în care apare o problemă dentară gravă ce se manifestă printr-o durere acută și greu de suportat.

Dorin Istrati - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2020
Cum să-ți pregătești copilul pentru prima vizită la stomatolog

Valeriu Fala susține că oamenii trebuie să vină la un control stomatologic cu regularitate nu doar atunci când au o problemă dentară. Astfel, orice persoană trebuie să treacă pragul unui cabinet stomatologic de două ori pe an pentru un control de rutină. În cazul în care este efectuat un tratament complex al cavității bucale, atunci vizita la medic trebuie efectuată de patru ori pe an.

Ziua Internațională a Stomatologului este marcată în țara noastră mai bine de 20 de ani. De obicei, în această zi se desfășoară o mulțime de conferințe, congrese și mese rotunde, însă în acest an, din cauza pandemiei, sărbătoarea va fi marcată în mare parte în mediul online.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0