Politolog: De ce Sandu vrea anticipate și nu dorește negocieri cu deputații

© AFP 2024 / LUDOVIC MARINМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Abonare
Politologul Vladimir Bruter a punctat într-o emisiune la Sputnik Moldova cele mai acute aspecte ale crizei politice prelungite din Moldova.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Majoritatea fracțiunilor și grupurilor parlamentare au anunțat deja că nu vor sprijini candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Politică
Sandu spune ce se va întâmpla dacă Guvernul Gavriliţa va fi votat de Parlament

Partea comică a situației este conferită de faptul că deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), considerată loială șefului statului, nu susține candidatura înaintată de Maia Sandu, fost lider al PAS.

Expertul de la Institutul pentru Studii Umanitare și Politice (Rusia) Vladimir Bruter și-a exprimat într-o emisiune a studioului Sputnik Moldova viziunea sa referitoare la soluționarea crizei politice de la Chișinău.

„De regulă, în asemenea cazuri, președintele caută toate șansele posibile pentru a păstra parlamentul în exercițiu - așa ceva se întâmplă acum în Italia. În astfel de cazuri, precum cel din Moldova, ar fi potrivit să i se ofere funcția de prim-ministru unei personalități cunoscute, capabile să acumuleze majoritatea voturilor”, a spus expertul.

© SputnikVladimir Bruter
Politolog: De ce Sandu vrea anticipate și nu dorește negocieri cu deputații - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Vladimir Bruter

În opinia politologului, Maia Sandu, în situația actuală, pare să nu observe că există un parlament în exercițiu în Moldova, pe care Bruter l-a numit „legitim și capabil să activeze în continuare”.

„Sandu vrea să dizolve parlamentul pentru a crea o nouă componență a organului legislativ suprem, controlabil într-un fel sau altul de șeful statului”, a adăugat politologul.

Expertul este de părere că obiectivul principal și strategic al Maiei Sandu ar fi crearea unei coaliții formate din fracțiunea PAS cu cineva dintre colegii de pe centru-dreapta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0