Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Evaluarea instituțiilor medicale: Ce au depistat autoritățile

© Sputnik / Mihai CarausGheorghe Gorceag
Gheorghe Gorceag - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Abonare
Ministerul Sănătății din Republica Moldova a efectuat mai multe controale pentru a verifica dotarea instituțiilor medicale din țară cu surse de oxigen – rezervor, butelii sau generatoare de oxigen și dacă nu există un risc de izbucnire a incendiilor.
Evaluarea instituțiilor medicale: Ce au depistat autoritățile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Serviciului politici medicamente și dispozitive medicale, Gheorghe Gorceag a declarat că Minsiterul Sănătății din țara noastră s-a autosesizat în urma izbucnirii incendiilor în secțiile de terapie intensivă din România și Ucraina.

"Ministerul a efectuat o evaluare la nivel național cu privire la dotarea instituțiilor medicale cu surse de oxigen – rezervoare, butelii sau generatoare de oxigen. De comun cu Agenția pentru Supravegherea Tehnică am convenit că suplimentar la activitățile anuale cu privire la verificarea recepienților vor fi efectuate și seminare cu scop de instruire și careva recomandări pentru instituțiile medicale", a declarat pentru Sputnik Gheorghe Gorceag.

Potrivit lui, rezultatele evaluării au arătat că în instituțiile medicale nu au fost depistate careva nereguli în acest sens. Mai mult, în fiecare instituție există persoane responsabile cu privire la exploatarea dispozitivelor medicale. În total, sunt peste 15 rezervoare de oxigen în instituțiile medicale și peste 1700 butelii de oxigen.

Amintim că patru oameni au murit în urma unui incendiu care s-a produs în noaptea spre 4 februarie, într-un spital din Ucraina. Flăcările au izbucnit într-un salon din secția reanimare, unde erau tratați bolnavii infectați cu COVID-19. În urma incendiului și-au pierdut viața trei pacienți și un medic. Alte două persoane au suferit răni grave. Tragedia s-a produs la nici-o săptămână de la incendiu izbucnit într-un spital din București, care a luat viața a cinci persoane. Este vorba de pacienți care se tratau, la fel, de Covid. Patru dintre ceștia au fost găsiți carbonizați, iar a cincea persoană a pierdut lupta cu viața după lungile încercări ale medicilor de resuscitare. Toți cei decedați aveau forme medii și severe de COVID și primeau oxigen.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0