Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Video: Deputați PSRM spun că Maia Sandu a făcut un gest sub demnitatea unui președinte

© Sputnik / Mihai CarausPSRM
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Abonare
Deputații PSRM așteaptă de la Administrația Prezidențială o serie de răspunsuri legate de întrevederea pe care a avut-o Maia Sandu cu un grup de judecători.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Deputații socialiști (PSRM) Vasile Bolea și Grigore Novac au comentat marți, 9 februarie, într-o conferință de presă, organizarea unei întrevederi, în sediul Președinției, a președintelui Maia Sandu cu un grup de judecători. 

PSRM  - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Politică
Video: Deputați PSRM au comentat felul în care Maia Sandu își formează anturajul

Potrivit lor, această întâlnire a avut loc înainte de vizita Maiei Sandu în Franța. Ei au spus că o asemenea discuție dintre șeful statului cu un grup de judecători, invitați conform unor criterii necunoscute, încalcă principiul separației puterilor în stat, consfințit de Constituția țării, și e o ingerință în activitatea instanțelor judecătorești.

Deputații PSRM au anunțat că-i adresează Administrației Prezidențiale o interpelare publică legată de acest eveniment și așteaptă un răspuns, de asemenea, public, pentru informarea cetățenilor.

„Noi considerăm că aceste întâlniri trebuie să le facă cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, dar nu cu unii judecători. (...) Orice lucru legat de reforma în Justiție trebuie făcut în corespundere cu Strategia de reformare a Justiției, elaborată de Ministerul Justiției și adoptată de Parlament la sfârșitul anului trecut”, a spus Vasile Bolea.

„Întâlnirile așa, la un ceai, cu unii judecători este o acțiune care contravine Constituției țării, care prevede principiul separației puterilor în stat: excecutivă, legislativă și judecătorească”, a adăugat Vasile Bolea. 

Deputații PSRM doresc ca Administrația Prezidențială să clarifice: De ce Maia Sandu s-a întâlnit anume cu acei judecători, dar nu a organizat o întâlnire pe platforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dacă judecătorii au mers la Președinție în orele de program sau în afara lor, cine au fost acei „oameni buni” invitați și ce s-a discutat, de ce ședința a fost secretă.  

„Care a fost scopul și agenda acestei întâlniri? Ce subiecte au fost discutate? Cine sunt angajații Administrației Prezidențiale care au mai participat la această întâlnire? A fost informat CSM despre această chemare a judecătorilor la Președinție? Se află sau nu se află pe rol la acești judecători cauze care vizează persoane angajate la Președinție?”, a adăugat Grigore Novac.  

„Bănuim că este pusă o presiune anumită asupra judecătorilor”, a spus deputatul.

El a menționat că, pe timpul când Maia Sandu era premier, aceasta „deja a avut o tentativă să-și supună Procuratura, printr-o „asumare de răspundere a Guvernului”, declarată ulterior neconstituțională”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0